Reklama

7 powodów, dla których warto jeść hummus

Do niedawna znany wyłącznie na Bliskim Wschodzie, dziś coraz częściej pojawia się na stołach Europejczyków. To nie tylko pyszna pasta, ale również wyśmienite źródło witamin. Dlaczego powinniśmy jeść hummus?

Odchudzanie

Reklama

Hummus jest doskonałym źródłem błonnika. W związku z tym uczucie sytości po zjedzeniu pasty z ciecierzycy pozostaje na długo. Pomaga to rozwiązać problem podjadania między posiłkami w czasie odchudzania. Bliskowschodnia pasta pomaga również uregulować poziom cukrów we krwi oraz przyspiesza przemianę materii, co przekłada się na efektywniejsze wykorzystanie energii i lepsze spalanie kalorii.

Bogactwo witamin

Hummus to nie tylko wysoka ilość wartościowego białka oraz błonnika. W paście znajdziemy również cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, znaczne ilości kwasu foliowego oraz innych witamin z grupy B, a także witaminę C, żelazo oraz mangan. Dzięki bogactwu witamin i minerałów dietetycy uważają hummus za jedną z bardziej wartościowych przekąsek.

Odporność

Kwas foliowy i witamina B6 zawarte w paście z ciecierzycy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i wzmacniają naszą odporność. Pozytywny wpływ na nasze zdrowie ma także obecność żelaza i witaminy C. To między innymi dlatego hummus jest zalecany kobietom w ciąży. Częste spożywanie pasty z ciecierzycy pomaga również w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu chroni nasz organizm przez zachorowaniem na nowotwory złośliwe.

Cholesterol

Regularne jedzenie hummusu reguluje poziom cholesterolu we krwi, zapobiega tworzeniu się złogów w tętnicach i usprawnia pracę układu krążenia. Minimalizuje to ryzyko wystąpienia miażdżycy i pomaga w walce z nadciśnieniem.

Zdrowa alternatywa

Dobra informacja dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie śniadania bez kanapek. Pasta z ciecierzycy jest doskonałą, zdrowszą alternatywą dla masła. Nie musimy ograniczać jego ilości, ponieważ w przeciwieństwie do innych smarowideł, hummus nie szkodzi nawet spożywany w dużych dawkach.

Wzmocnienie kości

Hummus zawiera wszystkie składniki mineralne potrzebne do utrzymania naszych kości w dobrej kondycji. Wysoka zawartość wapnia, miedzi, magnezu, selenu oraz cynku sprawia, że bliskowschodnia pasta jest szczególnie zalecana rosnącym dzieciom i osobom starszym, które zmagają się z osteoporozą.

Uniwersalność

Ostatni, choć nie mniej ważny powód, dla którego powinniśmy jeść hummus to jego wszechstronne zastosowanie. To uniwersalna pasta, którą możemy zabrać ze sobą wszędzie. Nie musimy męczyć się z jej przygotowaniem - w sklepie kupimy gotowe hummusy "Z gruntu dobre", zapakowane w poręczne opakowania. Występują one w trzech smakach: klasycznym, z czarnuszką oraz z suszonymi pomidorami. Wszystkie pasty są bezglutenowe i mają czystą etykietę. Nie zawierają konserwantów oraz wzmacniaczy smaku. Możemy zabrać je ze sobą do pracy, jako smarowidło do kanapek, postawić na stole w czasie imprezy jako zamiennik dipu czy wykorzystać do rozmaitych dań obiadowych. Czy jakiekolwiek inne danie miałoby tyle zastosowań?

 

Materiał powstał we współpracy z marką Sokołów.

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje