5 przekąsek, dzięki którym oszukasz dietę!

Ciasteczka pełnoziarniste


Składniki (na około 25-30 ciastek):

- 1/2 szklanki oleju kokosowego

- 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 5 łyżek stewii w proszku

- 4 łyżki miodu

- 4 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki, za wyjątkiem migdałów. Najlepiej zrobić to ręcznie, ale można posiłkować się mikserem. Gotowe ciasto nakładać do płaskich foremek wyłożonych papierem do pieczenia, a następnie posypać odrobiną migdałów. Piec w pierniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Następnie odstawić do ostygnięcia.

Reklama

Kaloryczność (jednego ciastka): 73 kcal

Białko: 1 g

Tłuszcz: 4,5 g

Węglowodany: 6 g

Batoniki energetyczne

Duża ilość węglowodanów, również tych prostych, oraz średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe sprawiają, że ten posiłek idealnie nadaje się do spożycia bezpośrednio po intensywnym wysiłku.

Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 100 g ryżu preparowanego
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g miodu
- filiżanka rodzynek
- filiżanka suszonych fig
- 5 łyżek cukru brzozowego
- 1/2 filiżanki siemienia lnianego
- 2 jaja
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 4 duże łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- szczypta soli

Przygotowanie:
Cukier, miód, olej kokosowy i jaja zmiksować na jednolitą masę. Dodać aromat waniliowy, imbir, cynamon, siekane figi i rodzynki, dokładnie wymieszać. Siemię lniane zmielić, dodać płatki owsiane, mąkę, sól oraz preparowany ryż, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstej, lepkiej masy.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią i posmarować odrobiną oleju kokosowego, a następnie wyłożyć równomiernie masę na batoniki (powinna mieć około 1-1,5 cm grubości).
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Następnie pokroić na kształt batonów i pozostawić do ostygnięcia. Z podanej ilości składników powstanie około 24 batoników.

Kaloryczność (1 batonika): 127 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcz: 3 g
Węglowodany: 22 g


Dietetyczny czekoladowy pudding

Wysoka zawartość protein i znikoma ilość węglowodanów sprawia, że z powodzeniem można spożywać go w późnych godzinach wieczornych. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.

Składniki:
- 150 g lekkiego twarożku homogenizowanego
- 1/2 łyżeczki naturalnego kakao
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- stewia
- szczypta cynamonu
- 50 ml wody

Przygotowanie:
W 50 ml gorącej wody rozpuścić stewię (około 5 tabletek) oraz żelatynę. Dodać twarożek, kakao i cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 3 godziny do lodówki.

Kaloryczność: 127 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcz: 3 g
Węglowodany: 5 g

Twarożek z domowym musli i odrobiną świeżych owoców

Jogurt z musli to bardzo popularna przekąska. Zwykle zawiera jednak dużo węglowodanów, również tych prostych. Do gotowego musli producenci często dodają cukier, syrop glukozo-fruktozowy oraz tłuszcz. Takie mieszanki nie mają wiele wspólnego ze zdrowym jedzeniem, mimo, że producenci starają się nas przekonać, że jest inaczej. Znacznie lepiej przygotować je samodzielnie (jest to również tańsze rozwiązanie). Jogurt z kolei, warto zamienić na lekki twarożek homogenizowany, który zawiera więcej cennych protein.

Składniki:
- 100 g lekkiego twarożku homogenizowanego
- 2 łyżki naturalnych płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów żytnich
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- odrobina stewii
- 1/4 kiwi
- 3-4 kawałki mandarynki

Przygotowanie:
Stewię połączyć z jogurtem. Wymieszać z płatkami, otrębami i siekanymi płatkami migdałów. Udekorować kiwi oraz mandarynką. Przekąskę warto umieścić w lodówce na 10-15 minut. Można również dodać odrobinę suszonych owoców oraz przypraw - cynamonu, kardamonu czy wanilii.

Kaloryczność: 175 kcal
Białko: 13g
Tłuszcz: 7g
Węglowodany: 15g

Imbirowe bezy ze stewią

Składniki:
- 4 białka jaja
- 10-12 tabletek stewii
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- szczypta suszonego imbiru

Przygotowanie:
Białka z dodatkiem odrobiny soli ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo rozkruszoną stewię, imbir oraz cukier (najlepiej w formie cukru pudru). Ubitą pianę przekładamy do woreczka z odciętym jednym końcem, a następnie wyciskamy niewielkie porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bezy umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 70-100 stopni Celsiusza. Uchylamy drzwiczki i suszymy przez około 1 godzinę. Bezy powinny pozostać w piekarniku aż do ostygnięcia.
Przepis można wzbogacić o cynamon, kakao, a nawet ostrą paprykę chilli!

Kaloryczność (całej porcji): 84 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 0 g
Węglowodany: 5 g

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy