Reklama

Czy Hitler był wegetarianinem? Tak, ale lubił wątróbkę

Adolf Hitler zwykle nie jadł mięsa, ale jednego nie mógł sobie odmówić /SZ Photo / Scherl /Agencja FORUM

Adolf Hitler nie jadał mięsa i po podboju całej Europy chciał go zakazać we wszystkich krajach okupowanych – to popularny mit, który przytaczany jest przy różnych okazjach, np. by zdyskredytować ideę wegetarianizmu. Świadectwa historyczne są jednak niepodważalne. Nie ma wątpliwości, że Adolf Hitler przez większość swego życia jadł mięso i nienawidził zarówno ludzi, jak i zwierząt.

Reklama

Postać Adolfa Hitlera, przywódcy III Rzeszy, który w czasie II wojny światowej podbił prawie całą Europę, ciągle fascynuje ludzkość. Jego losy, od dzieciństwa aż do śmierci, decyzje, rozkazy, plany i zamierzenia były i ciągle są poddawane analizie. Postać tego tyrana, mordercy i sprawcy zagłady milionów ludzi, jest nadal tematem gorących dyskusji i debat nie tylko wśród historyków. Jest ona także na stałe obecna w popkulturze, w tym w literaturze historycznej. Wydaje się, że Hitler jest obecnie najczęściej opisywaną postacią z historii ludzkości, w ostatnich latach popularniejszą nawet od Jezusa. Świadczą o tym setki książek, które ukazały się na przełomie ostatnich lat.

Popkultura

Przywołajmy kilka tytułów wydanych w Polsce: "Adolf Hitler. Rozmowy przy stole", "Adolf Hitler. Nieznane sceny z życia", "Burzliwa młodość Hitlera", "Czekoladowy tort z Hitlerem", "Czy Hitler był chory?", "Dom Hitlera", "Jasnowidz Hitlera", "Hitler - człowiek i monstrum", Hitler i kobiety", "Hitler w obiektywie", "Hitler. Reportaż biograficzny", "Kochanki i przyjaciółki Hitlera", "Mit Hitlera", "Oni sterowali Hitlerem", "Ostatni dzień Hitlera", "Pierwsza wojna Hitlera", "Prywatna biblioteka Hitlera", "Religia Hitlera", "Byłem z Hitlerem do końca 1940-1945"...

Reklama

To nie wszystko, w księgarniach i w antykwariatach znajdziemy też wiele pozycji napisanych przez ludzi, którzy w czasie wojny bezpośrednio stykali się z fuhrerem. Wśród nich są m.in.: Byłam sekretarką Hitlera, Byłem kamerdynerem Hitlera, Byłem kierowcą Hitlera, czy Byłem adiutantem Hitlera. Żartobliwie mówiąc, w tej serii brakuje chyba jeszcze "Byłem hydraulikiem Hitlera" i "Byłem kominiarzem Hitlera". Jednak i one nie wyczerpałyby tematu, bo z pewnością jest jeszcze wiele aspektów, które nadal nie zostały dostrzeżone i wyczerpująco opisane.

Autorzy książek historycznych zbadali także losy rodziny Adolfa Hitlera na kilka pokoleń przed jego narodzinami, a inni zajęli się jego losami po śmierci - np. w sensacyjnych, fantastyczno-naukowych publikacjach typu "Hitler w Argentynie".

Dużym zainteresowaniem cieszy się także życie osobiste i dieta Hitlera. Wynika to z rozpowszechnionego mitu, że całkowicie odrzucił on jedzenie mięsa powodowany miłością do zwierząt. Ta informacja jest dla wielu z nas wstrząsająca, w zestawieniu z faktem, że Hitler prowadził krwawe wojny z wszystkimi, dokonywał podbojów sąsiednich krajów i prowadził planową eksterminację wielu grup narodowościowych i społecznych, przede wszystkim Żydów, ale także Romów i Sinti, narodów słowiańskich, w tym Polaków, Białorusinów i Rosjan, a także homoseksualistów, osób niepełnosprawnych, upośledzonych umysłowo i wielu innych. Prowadzi to do głoszenia tezy, że Hitler mordował miliony ludzi, ale jednocześnie troszczył się o życie zwierząt i że cenił je bardziej niż życie ludzi. Ta informacja jest często wykorzystywana do niewybrednych ataków na wegetarian. Często słyszą oni obraźliwe słowa: "Hitler był wegetarianinem - tak jak ty".

"Tajemnicza" dieta Hitlera

Upodobania kulinarne Hitlera bardzo dokładnie prześwietlono. Jest niewątpliwe, że Hitler przywiązywał dużą wagę do kwestii kulinarnych i dbał o swoją dietę, przede wszystkim ze względów zdrowotnych. Jego matka (Klara Hitler z domu Pölzl) zmarła na raka i Adolf obawiał się, że jego także to spotka. Z tych samych względów nie palił papierosów i nie pozwalał palić w swoim towarzystwie. Już w latach 30. uważał, że szkodzą na płuca i powodują raka. W latach młodości cierpiał na niestrawność i bóle żołądka. Próbował to wyleczyć odpowiednią dietą, m.in. jedząc więcej warzyw i rzeczywiście nastąpiła poprawa.

W 1911 r., gdy mieszkał jeszcze w Wiedniu, napisał w liście: "Cieszę się, że mogę Cię powiadomić, że już czuję się na ogół dobrze... to nic takiego nie było, tylko mały rozstrój żołądka i próbuję leczyć się dietą złożoną z owoców i warzyw". Szybko odkrył, że po zmniejszeniu ilości spożywanego mięsa mniej się poci i lepiej się czuje. Uważał też, że jedzenie warzyw ogranicza wzdęcia, a ta kwestia była jedną z wielu jego obsesji.

Badacz życia Hitlera, Ian Kershaw twierdzi, iż Führer przestał spożywać białko zwierzęce po samobójczej śmierci swojej siostrzenicy Geli Raubal w roku 1931. Po tym wydarzeniu Hitler przeżył załamanie i zapowiadał popełnienie samobójstwa. Czy zaprzestanie jedzenia mięsa było spełnieniem obietnicy danej Geli, albo formą ukarania się za tę śmierć? Taką tezę postawił słynny psychoanalityk Erich Fromm.

Spodobał ci się artykuł? Zobacz również: Chora ideologia - przerażające eksperymenty Niemców w czasie II wojny światowej.

Ciekawostki Historyczne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje