Przekąski diety ABS
Większość diet traktuje podjadanie między posiłkami za błąd. Zachęcam jednak, aby przekąski traktować jako coś wręcz przeciwnego - klucz do dietetycznego sukcesu.
Sekret zdrowego podjadania tkwi w tym, by robić to we właściwym czasie: około 2 godziny przed kolejnym dużym posiłkiem. W ten sposób zaspokoisz głód w wystarczającym stopniu, aby nie poczuć ssania w żołądku, zanim siądziesz do porządnego obiadu lub kolacji.
Wybierz sobie cokolwiek z podanych niżej produktów, pamiętając o tym, by w przekąsce znalazła się chociaż odrobina białka.
Nabiał
250 ml niskotłuszczowego jogurtu
1 kubek mleka (maksymalnie 1,5 proc. tłuszczu)
3/4 kubka lodów o niskiej zawartości tłuszczu
1,5 plasterka chudego sera żółtego
Owoce i warzywa
30 g rodzynek
dowolnie wiele surowych warzyw (seler naciowy, brokuły, marchewki)
1,5 kubka owoców leśnych
1 duża pomarańcza
1 butelka (330 ml) przecierowego soku warzywnego
Białko
30 g migdałów
3 plasterki piersi z kurczaka
3 plasterki pieczeni wołowej
2 łyżki odtłuszczonego masła orzechowego
Węglowodany złożone
1 - 2 kromki chleba pełnoziarnistego
1 miseczka płatków owsianych lub płatków śniadaniowych bogatych w błonnik