Reklama

Z wina, słońca, dębu i czasu

Żeby wyprodukować dobry koniak, potrzeba czterech rzeczy: wina, słońca, dębowego drewna i czasu.

Destylat z wina przez lata dojrzewa w dębowych beczkach - tak powstaje alkohol, który jest synonimem luksusu, klasy, tradycji i elegancji.

Reklama

Koniak Martell XO (extra old) powstaje podczas pilnie strzeżononego procesu produkcji. Jego czas leżakowania wynosi od 40 do 45 lat. Koniak ten jest przedstawicielem marki o bardzo długiej tradycji - znanej i rozpoznawalnej na całym świecie.

Sekretem jakości i szlachetności koniaku Martell XO jest przede wszystkim destylat otrzymany z win pochodzących z regionu o określonych warunkach klimatyczno-geologicznych, pozwalających na uzyskanie bardzo wysokiej jakości o szczególnym bukiecie. Niezbędne okazują się także beczki z odpowiedniego drewna oraz umiejętny dobór mieszanki, czyli połączenie destylatów pochodzących z różnych roczników i lat dojrzewania.

Proces

Tajemnica koniaku Martell polega na umiejętnym poddawaniu go powolnemu procesowi dojrzewania w ręcznie wytwarzanych, dębowych beczkach. Drewno do ich produkcji pochodzi ze znanych z doskonałej i aromatycznej dębiny lasów Troncais. W rezultacie powstaje koniak, który charakteryzuje się łagodnością, gładkim, pełnym i wyważonym smakiem.

Unikalność koniaków Martell polega również na tym, że do produkcji koniaku używane są winogrona pochodzące z 4 najlepszych regionów: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne i Fins Bois. To połączenie eaux-de-vie z wymienionych obszarów daje bogactwo, złożoność i harmonię smaku.

W procesie produkcji stosowany jest unikalny, chroniony patentem proces destylacji oparty na specjalnym systemie palników i mniejszych kotłów destylacyjnych, pozwalający uzyskiwać delikatniejsze i czystsze eaux-de-vie. Charakterystyczny dla Martella jest typowy dla destylatów z Borderies, aromatyczny, kwiatowy smak.

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Słońce | koniak | Phoenix Suns | wino

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje