Shiraz Double Barrel, czyli co ma whiskey do wina

Shiraz Double Barrel to niezwykłe wino produkowane w australijskiej Dolinie Barossy w winnicach Jacob’s Creek. Zanim trafi do butelki, jest starzone w dwóch różnych beczkach- co ciekawe, nie tylko po winie...

Najpierw czujesz ciasto owocowe, później ciemną czekoladę, goździki i czarną porzeczkę. Następnie w ustach rozpływa ci się posmak dymu, który delikatnie muska kubki smakowe, oraz taniny, które "szczypią" język. Czerwone wino shiraz to znak rozpoznawczy Doliny Barossy i największa duma tutejszych winiarzy.

- W Dolinie Barossy mamy ponad sto hektarów ponad stuletnich winnic, 15 procent ich powierzchni przeznaczamy na uprawę shiraz - opowiada Nicolas Meyer, ambasador Jacob’s Creek. - Przyjechać tutaj i nie spróbować shiraz to jakby pojechać do Disneylandu i nie zrobić sobie zdjęcia z Myszką Miki! - żartuje.

Pierwsze szczepy tego gatunku sadzone były tutaj już pod koniec XIX wieku. Są cenione za bogaty, skoncentrowany charakter dojrzałych owoców i bardzo gęste taniny. Od czterech lat w winnicach Jacob’s Creek produkuje się tam Shiraz Double Barrel, które zanim zostanie rozlane do butelek, najpierw leżakuje w dwóch różnych rodzajach beczek. Unikatowa metoda "podwójnej beczki" integruje taniny i nadaje złożoności smakowi wina.

Z beczki do beczki

Shiraz najpierw trafia do beczek na wino na 12 do 18 miesięcy. Są one zrobione z amerykańskiego i francuskiego dębu sezonowanego od 1 do 3 lat. Mają specjalny kształt - są zbudowane z większych klepek niż tradycyjne beczki. Wypala się je powoli przy średnim ogniu, co nadaje winu dodatkowo smak wanilii i "drewniane" aromaty.

Kolejnym etapem jest przelanie go do beczek, które do Australii przyjechały ze Szkocji. Tam służyły do starzenia whiskey przez około 30 lat. Wyrabiane są z bardziej zwartego amerykańskiego dębu, który był suszony w piecu, a nie na powietrzu, dzięki temu ma pory, przez które zachodzi cyrkulacja powietrza. Zbudowane są z mniejszych i cieńszych klepek niż beczki do wina. Zanim trafi do nich kolejna partia wina, dekarze wypalają ich wnętrza. Gotowe do butelkowania jest po kolejnych trzech miesiącach. Co ciekawe - nie czuć w nim aromatu whiskey.

- Obie beczki dają nam ciekawe, nowe aromaty, dzięki temu wino jest dużo bogatsze w smaku - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador Jacob’s Creek. - Dodatkowo dzięki wymianie powietrza w beczkach po whiskey maleje poziom tanin, a co za tym idzie -  cierpkość wina. Staje się ono bardziej delikatne.

Do wołowiny i do... kangura

Do czego podawać Shiraz Double Barrel? To wino znakomicie pasuje do krwistych steków z wołowiny oraz do deserów na bazie czekolady. Jeśli będziesz mieć okazję pić je w Australii, koniecznie spróbuj go z delikatnym stekiem z kangura.

W Polsce butelka Shiraz Double Barrel Jacob’s Creek kosztuje 50 - 60 zł.

Metodą podwójnego beczkowania w winnicach Jacob’s Creek powstają też czerwone Cabernet Sauvignon Double Barell, starzone z kolei w beczkach po irlandzkiej whiskey. To również wina godne uwagi.

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje