Reklama

Portugalskie wino będzie wyśmienite

Wrześniowe zbiory winogron do produkcji wina w Portugalii będą większe, a wytwarzany z nich trunek lepszy od ubiegłorocznego. Winobranie ponownie połączy rozproszonych po kraju członków portugalskich rodzin.

Według ekspertów Portugalskiego Instytutu Win, tegoroczne zbiory winogron w winnicach tego iberyjskiego kraju będą o co najmniej 5 proc. większe niż w 2011 r. Szacuje się, że najlepsze wyniki uzyskane zostaną w pobliżu miasta Setubal, gdzie wytwarzane są czołowe wina czerwone regionu Alentejo oraz najlepsze portugalskie muszkatele.

Reklama

"Spodziewamy się tam wzrostu na poziomie 30 proc. Tymczasem około 25-procentowe zwiększenie zbiorów nastąpi w winnicach usytuowanych wzdłuż rzeki Tag, a także w pobliżu stołecznej aglomeracji. Podobnego wzrostu należy się spodziewać również na wyspie Madera, gdzie produkowany jest trunek o tej samej nazwie" - poinformował Paulo Machado z Portugalskiego Instytutu Win.

Zdaniem specjalistów instytutu, pochodzące z roku 2012 trunki będą też lepsze jakościowo od win z ub. roku. Wszystko za sprawą bardzo ciepłego i suchego lata oraz znikomej liczby zaraz atakujących winne krzewy.

"Wprawdzie winobranie będzie w tym roku o ponad dwa tygodnie później, ale jakość uzyskanego w portugalskich winnicach trunku będzie wyśmienita" - zapewnił Paulo Machado.

Zapowiadane na połowę września winobranie zjednoczy portugalskie rodziny, które zwykły powracać z tej okazji w rodzinne strony. W większości winnych regionów organizowane są w związku ze zbiorami winogron, zwanymi po portugalsku vindimą, tradycyjne zabawy oraz festyny. Okazję do bycia razem stanowi też powszechne wciąż w wielu portugalskich winnicach udeptywanie winogron na wino.

"Podobnie jak w ostatnich latach także w tym roku odwiedziło mnie kilkoro członków mojej rodziny. Chociaż mieszkają w Lizbonie, czyli prawie 200 km od mojego gospodarstwa, to zawsze przybywają pomóc mi w zbiorach" - powiedział Antonio Silva ze wsi Salgueiro w regionie Beira Baixa.

Najgorsze wspomnienia z tegorocznego winobrania będą mieli właściciele winnic na należących do Portugalii Azorach. Silne oceaniczne wiatry, które nawiedziły w tym roku ten atlantycki archipelag, przyczyniły się do o 80 proc. mniejszych zbiorów surowca do produkcji wina białego i 65-procentowej obniżki w przypadku win czerwonych.


PAP life

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: wino | Portugalia | winogrona

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje