Reklama

Jak powstaje najsłynniejsza wódka w Polsce

Żubrówka to jedna z najbardziej rozpoznawalnych wódek na całym świecie z blisko 500-letnią tradycją. Fabryka tego trunku mieści się białostockiej fabryce Polmos, gdzie produkowane jest ponad 80 milionów litrów wyrobów spirytusowych rocznie, a za ojczyznę tej wódki uważa się oczywiście Puszczę Białowieską. To właśnie tam zbierana jest legendarna turówka wonna, powszechnie zwana trawą żubrową, której Żubrówka Bison Grass zawdzięcza swój wyjątkowy smak i aromat.

Ciekawostką jest, że zawarta w trawach kumaryna to swoisty afrodyzjak dla królów Puszczy Białowieskiej, czyli dla żubrów. Zanim zobaczymy ją w pięknej butelce musi przejść przez cały szereg etapów. Jej pozyskiwanie jest niezwykle trudne - wyspecjalizowani zbieracze muszą pokonać nawet dziesiątki kilometrów pieszo, aby zerwać ją z niedostępnych, tylko im znanych miejsc.

Tylko doświadczone osoby są w stanie rozpoznać turówkę wonną spośród innych traw. Miejsca, w których rośnie zna naprawdę niewiele osób, o czym świadczy fakt, że zaledwie kilka rodzin w Polsce zajmuje się zbieraniem trawy żubrowej, a fach przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Co ważniejsze, nie da się jej uprawiać jak zbóż - rośnie wyłącznie dziko i w naturalnych warunkach.

Reklama

Fabryka Polmos Białystok, w której produkowana jest wódka, posiada własne ujęcie wody, która jest uzdatniana, a później wykorzystywana do produkcji alkoholi. Wyjątkiem jest produkt superpremium, czyli Żubrówka Czarna, która produkowana jest z wody ze źródeł Puszczy Białowieskiej oraz filtrowana węglem drzewnym, który powstał nie inaczej, jak tylko z przemienienia się białowieskich dębów. Nie bez powodu mówi się, że Żubrówka to smak Puszczy zamknięty w butelce.

Oprócz lidera rynku, jaką jest Żubrówka Biała, klasyki- Żubrówki Bison Grass a także produktu superpremium, czyli Żubrówki Czarnej producenci proponują nam całą gamę produktów dla tych, którzy na co dzień nie są koneserami wódki. Dostępne są smaki Rajskie Jabłko, Dzika Czereśnia i Leśna Poziomka, produkowane z najwyższej jakości maceratów, których produkcja - tak jak pozostałych wódek - rozpoczyna się już na etapie zbierania surowców i wyborze przez pracowników fabryki.

Jak powiedział nam w wywiadzie Dawid Bujar, brand ambasador Żubrówki: "Jest dobra wódka, bardzo dobra wódka i zła wódka. Chodzi o sposób produkcji- materiał, woda. Wszystko ma wpływ na jakość". Po zobaczeniu, jak powstaje ta najpopularniejsza w Polsce wódka - od surowców, po butelkę - nie ma wątpliwości, że Żubrówka plasuje się w kategorii tych najlepszych.


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje