Reklama

200 lat Becherovki

Niekonwencjonalna, o charakterystycznym smaku, Becherovka ma już 200 lat - najstarsza czeska marka wciąż znajduje nowych zwolenników, pielęgnuje i buduje swoją legendę.

Początek historii Becherovki to rok 1805. W tym właśnie roku do Karlovych Varów przyjechał doktor Frobrig. Większość swego czasu spędzał w aptece Josepha Bechera. Połączyła ich pasja mieszania różnorodnych ziół, olejków aromatycznych i alkoholu. Wspólnie prowadzili rozliczne doświadczenia. Wyjeżdżając z Karlovych Varów dr Frobrig przekazał swojemu przyjacielowi kawałek papieru: "z tego jestem już całkiem zadowolony".

Reklama

Przez kolejne dwa lata Joseph Becher udoskonalał podarowaną recepturę. Wreszcie w roku 1807 stworzona wg tajemniczego przepisu wódka wspomagająca trawienie ujrzała światło dzienne. Początkowo sprzedawana była w aptece jako "krople". Joseph Becher prowadził swój coraz lepiej prosperujący interes aż do roku 1841. Recepturę, otoczoną zupełną tajemnicą, trzymał zamkniętą pod kluczem. Jej spadkobiercą został syn Josepha - Johann Becher.

W następnych latach, kolejni potomkowie Josepha Bechera coraz bardziej udoskonalali metody produkcji oraz sprzedaży Becherovki czyniąc z niej trunek popularny nie tylko w Czechach, ale na całym świecie.

Becherovka to wyśmienita wódka o unikalnym smaku z samego serca Europy - produkowana jest Karlowych Varach, wedle ściśle strzeżonej receptury mieszanki ziół i korzeni. Na jej smak wpływa kilkumiesięczne leżakowanie w dębowych beczkach. Drewno dębowe nadaje jej również charakterystyczną barwę.

Becherovkę podaje się schłodzoną (do temp. 6 st. C) jako aperitif oraz jako składnik koktajli. Z okazji swojego 200-lecia marka przygotowała wiele niespodzianek. Jedną z nich będzie sam produkt ze specjalną limitowana etykietą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje