Zdrowe nie zawsze znaczy dietetyczne!

Zdrowe i dietetyczne - to dwa najczęściej spotykane określenia produktów, których poszukujemy, gdy zamierzamy zadbać o siebie. Zwykle postrzegamy je jako synonimy - nic bardziej mylnego - produkty zdrowe nie muszą być dietetyczne, a dietetyczne niekoniecznie są zdrowe.

Zdrowe produkty - za takie uważa się te, które wykazują pozytywny wpływ na organizm lub, mówiąc inaczej, mają działanie prozdrowotne. Mogą obniżać poziom cholesterolu, pozytywnie wpływać na układ krążenia, być bogate w witaminy, minerały czy błonnik.

Jednak określenie "zdrowe" nie mówi wiele o kaloryczności tych produktów. Mogą np. charakteryzować się dużą zawartością cukrów prostych, co stanowi duże zagrożenie dla sylwetki, a przy tym wciąż zachowywać charakter prozdrowotny.

Przykład? Większość owoców i prawie wszystkie owoce suszone. Zwykle zawierają szereg witamin, minerałów, błonnika, a nawet charakterystycznych substancji wykazujących pozytywny wpływ na zdrowie, są jednak bogate w cukry i ich spożycie w dużej ilości - zwłaszcza gdy organizm nie ma zapotrzebowania na energię - grozi odkładaniem tkanki tłuszczowej.

Reklama

W podobnych kategoriach należy postrzegać 100 % soki owocowe, bez dodatku cukru. Tak, są zdrowe, lecz w żadnym wypadku nie są dietetyczne - zawierają naturalny cukier owocowy, który nie jest bezpieczny dla sylwetki.

Produkty dietetyczne


Tu sytuacja wygląda odwrotnie. Informacja: "dietetyczne, light, o obniżonej kaloryczności lub nawet bezkaloryczne" mówi nam jedynie o wartości energetycznej, która jest obniżona lub czasem zredukowana do zera. Jednak nie mówi nam to o ich wpływie na zdrowie, który często nie jest pozytywny.

W tego rodzaju produktach zwykle znajdziemy sztuczne zamienniki cukru jak aspartam, acetosulfam K czy konserwanty. Okazuje się więc, że produkty mogą być bezpieczne dla sylwetki, jednak stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.

Przykład? Liczne napoje gazowane w wersji "light" bądź "zero". Nie zawierają kalorii, więc z dietetycznego punktu widzenia można spożywać je w dowolnych ilościach bez ryzyka dodatkowych kilogramów, jednak ilość konserwantów i sztucznej chemii w nich zawarta, może przyprawić o zawrót głowy. 

Zdrowe i dietetyczne


Taka grupa również istnieje. Na rynku znajdziemy produkty, które pozytywnie wpływają na zdrowie, a jednocześnie są dietetyczne. Dobrym przykładem są warzywa, które nie dość, że są bogate w cenne dla zdrowia składniki odżywcze, to zwykle charakteryzują się również znikomą kalorycznością.

Należy pamiętać, że w tej kategorii trudno nakreślić jednoznaczną granicę produktów, które pozytywnie wpływają na organizm, a jednocześnie są bezpieczne dla sylwetki. Zwykle decyduje ich ilość. Nie chodzi bowiem jedynie o wartość energetyczną, ale również rodzaj kalorii.

Przykładem może być masło orzechowe czy oliwa z oliwek, które zawierają zdrowe tłuszcze, charakteryzują się wysoką kalorycznością, ale mimo wszystko możemy z powodzeniem powiedzieć o nich, że są zdrowe i dietetyczne. W tej materii wyznacznikiem powinien być właśnie rodzaj kalorii. Jeśli są to zdrowe tłuszcze wszystko jest w porządku, natomiast duża ilość cukrów prostych w składzie, zwykle stawia produkty na przegranej pozycji.

Warto mieć na uwadze, że produkty zdrowe nie muszą być dietetyczne, a dietetyczne wcale nie muszą być zdrowe. Nie należy również zapominać, że zawsze ostatecznym czynnikiem decydującym zarówno o naszym wyglądzie, jak i zdrowiu, będzie ilość jedzenia, którą spożywamy. Nawet najgorsze jedzenie spożyte raz na jakiś czas nie zdziała wiele złego i nawet najlepsze jedzenie spożywane w nadmiarze może prowadzić do poważnych kłopotów z sylwetką i zdrowiem.

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach

Dołącz do Jacka na portalu Facebook

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy