Reklama

Tylko w weekend robimy to dobrze

Ponad 91 procent Polaków jada śniadania, a dla 45 procent z nas jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jednak nie zawsze o poranku na naszym stole serwowane jest to, co powinno się na nim znaleźć...

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut ARC Rynek i Opinia, mimo że nie przestrzegamy zasad zdrowego żywienia, to staramy się nie pomijać posiłków. Z przygotowanego raportu wynika, że większość z nas je śniadania codziennie (91,6 proc.) twierdząc, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia (45 proc.).

Reklama

Co prawda, w dni pracujące, nie przywiązujemy zbytniej wagi do śniadaniowego menu, jedząc je raczej w pośpiechu i dla zaspokojenia głodu. W weekendy udowadniamy, jakie jest nasze prawdziwe podejście do śniadania. Pamiętamy chociażby, aby na stole pojawiły się warzywa, owoce oraz sok.

Badanie jednoznacznie wykazało, że istnieją tzw. dwa śniadania Polaków i to właśnie to weekendowe wygląda tak, jak chcielibyśmy, aby wyglądało nasze śniadanie przez siedem dni w tygodniu.

Od poniedziałku do piątku na naszym śniadaniowym stole pojawiają się najczęściej te same produkty, przez co nasz dieta jest dość uboga i monotonna, a także bardzo często pozbawiona niezbędnej porcji witamin. Podczas śniadań królują wtedy kanapki (87 proc.). W tygodniu zdecydowanie nie mamy czasu na celebrację jedzenia.

Jemy je zazwyczaj sami (55 proc.), bez pozostałych członków rodziny, w pośpiechu, nerwowo zerkając na zegarek. Co więcej, aż jedna piąta Polaków swoje pierwsze śniadanie je dopiero w pracy.

Śniadanie w weekend wygląda zupełnie inaczej. Polacy podchodzą do niego z ogromną dbałością, starając się by na stole znalazły się zarówno ulubione, ale też zdrowe produkty. Jemy je zdecydowanie dłużej i spokojniej, chcąc sobie sprawić, choć odrobinę kulinarnej przyjemności. Trzeba jednak pamiętać, że w sobotę i niedzielę mamy po prostu czas na taką celebrację. Twierdzi tak 47 procent respondentów.

Siadając do śniadaniowego stołu w weekend staramy się dopasować godzinę w taki sposób, by zasiedli przy nim wszyscy członkowie rodziny. To dla nas czas, w którym możemy zrekompensować najbliższym brak czasu w ciągu tygodnia. W weekend na naszym śniadaniowym stole pojawia się także więcej witamin. W sobotę i niedzielę dużo częściej obecne są: sałatki (27 proc. w weekend i 16 proc. w tygodniu), warzywa (odpowiednio 27 proc. 20 proc.), owoce (22 proc. i 18 proc.) oraz soki (20 proc. i 17 proc.).

Co ciekawe, zdaniem badanych, to właśnie sok jest porcją witamin, która najbardziej pasuje do śniadania (22 proc.). Jednocześnie sok wydaje się być, więc idealnym rozwiązaniem, które może połączyć poranne posiłki jedzone między poniedziałkiem a piątkiem, z naszymi dążącymi do ideału śniadaniami weekendowymi. Właśnie te rozwiązanie respondenci wskazali, jako element łączący szybkie śniadanie jedzone w tygodniu z tym weekendowym, pełnym owoców, warzyw i soku. Przemawiają za tym łatwość i szybkość podania, doskonała kompilacja składników oraz dobry smak.

Szklanka soku do śniadania gwarantuje nam po prostu smaczny element posiłku i pierwszą z pięciu porcji witamin, niezastąpionych by aktywnie rozpocząć dzień.. Jednocześnie, wybieramy te produkty bardzo świadomie. Kupując sok, największe znaczenie ma dla nas jego skład (64 proc.). Tylko dwa procent z nas kupuje soki, które polecają mu znajomi oraz rodzina.

Szklanka soku do śniadania to doskonała okazja do zapewnienia pierwszej z pięciu porcji rekomendowanego przez dietetyków, dziennego spożycia warzyw, owoców lub soku. W badaniu "Dwa Śniadania Polaków" sprawdzono również wiedzę Polaków na temat spożywania w ciągu dnia zalecanych pięciu porcji warzyw, owoców lub soku.

Okazało się, że 55 procent Polaków słyszało wcześniej o takich rekomendacjach dietetyków, ale zaledwie 8 procent z nas spożywa zalecane 5 porcji. Tym bardziej idealnym rozwiązaniem na dostarczenie organizmowi pierwszej z pięciu zalecanych porcji witamin w ciągu dnia jest szklanka soku do śniadania. To bardzo ważne, bo jak pokazuje badanie, aż 39 procent Polaków nie może funkcjonować bez śniadania. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | zdrowie | sok | długi weekend

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje