Specjalna dieta zapobiegnie atakom ostrego bólu

Dawniej dna nazywana była "królową chorób" i "chorobą królów", dziś zachorować może każdy. Okazuje się, że odpowiednia dieta może zapobiec bolesnym i nagłym atakom.

Dna moczanowa to specyficzne zapalenie stawów, wynikające z zaburzeń metabolicznych w organizmie. Dlatego wymaga specjalnej diety. Dawniej dna nazywana była "królową chorób" i "chorobą królów" ze względu na to, że przede wszystkim chorowały na nią osoby przejadające się podrobami i spożywające nadmierne ilości alkoholu na wystawnych ucztach.

Ból, osłabienie, gorączka

Atak dny charakteryzuje pojawienie się nagłego, palącego bólu połączonego z obrzękiem i zaczerwienieniem skóry, zazwyczaj palucha (manifestacja dny w tej lokalizacji nazywa się podagrą  u 75% pacjentów jest to pierwsza lokalizacja napadu dny). Zapaleniu stawu mogą towarzyszyć objawy ogólnoustrojowe takie jak uczucie osłabienia i gorączka. Ostre ataki dny są zazwyczaj wyzwalane przez stres psychiczny, fizyczny, spożycie alkoholu lub pokarmów zawierających duże ilości puryn.

Powtarzające się ostre ataki dny moczanowej, które powodują stan zapalny stawów, mogą przechodzić w postać przewlekłą i skutkowa deformacją stawów. Nieleczone ataki dny trwają od kilku do kilkunastu dni, a następnie samoistnie ustępują. Jednak w tym czasie pacjent odczuwa duży dyskomfort. Po włączeniu leczenia ulga pojawia się już po kilku godzinach, a całkowite ustąpienie objawów przychodzi po paru dniach.

Dieta w dnie moczanowej

Zmiana diety może pomóc Ci w kontroli dny. Ograniczając ilość potraw bogatych w puryny zmniejszasz poziom kwasu moczowego we krwi. Oprócz zapobiegania napadom dny, odpowiednia dieta zmniejsza ryzyko rozwinięcia się kamieni nerkowych. Zdrowa dieta ułatwi również utrzymanie prawidłowej wagi ciała i kontrolę ewentualnych chorób towarzyszących. Porozmawiaj ze swoim lekarzem lub dietetykiem aby uzyskać więcej wskazówek jak ustalić odpowiednią dietę.

Jak jeść aby kontrolować chorobę?

Szczególnie w trakcie napadu dny ogranicz spożycie potraw bogatych w puryny takich jak:

- podroby (wątróbka, nerki, móżdżek, serca, mózgi)

- mięsa (boczek, wołowina, wieprzowina, dziczyzna)

- wywary, sosy mięsne, zupy na wywarach mięsnych, galarety mięsne, buliony

- ryby (sardynki, łosoś, makrele) i inne owoce morza (skorupiaki)

- warzywa (groch, fasola, soczewica, bób szparagi, szpinak, grzyby, kalafior)

- używki (kawa, herbata, kakao, piwo)

Spożywaj produkty, które potencjalnie obniżają ryzyko wystąpienia napadu dny jak np. niskotłuszczowe mleko lub jogurt. W przypadku nietolerancji mleka należy zwiększyć ilość produktów takich jak sery, jogurty, maślanki, kefiry. Nie wywołują one, u osób z nietolerancją mleka, dolegliwości żołądkowych. Jedz zdrową żywność jak np.:

- warzywa i owoce

- jajka, orzechy, nasiona jako źródło białka i tłuszczów

- niewielkie ilości mięsa, z przewagą białego (kurczak, indyk)

Pij dużo wody i innych płynów. Pomagają one usunąć nadmiar kwasu moczowego z organizmu. Unikaj także nawyków jedzeniowych mogących zwiększyć ryzyko wystąpienia dny moczanowej:

- unikaj diet niskowęglowodanowych oraz takich, które opierają się na szybkiej utracie wagi ("ostre posty" - mogą wyzwolić napad dny)

- nie jedz dużo naraz

- unikaj spożywania dużych ilości alkoholu (szczególnie piwa, ale również napojów wysokoprocentowych jak wódka czy whiskey) - jeśli chcesz napić się alkoholu najlepszym wyborem będzie kieliszek wina

 - unikaj przyjmowania dużych ilości witaminy C

A przede wszystkim - stosuj się do zasad prawidłowego żywienia:

- posiłki spożywaj regularnie, 5-6 w ciągu dnia, ostatni na 3-4 godziny przed snem

- ogranicz smażenie, pieczenie i duszenie - potrawy gotuj w wodzie lub na parze

 

Artykuł stanowi fragment opracowania Krzysztofa Tomaszewskiego na temat dny moczanowej.


Dowiedz się więcej na temat: dieta | choroby | stawy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje