Reklama

Mleczna droga

Nie każdy lubi mleko, nie każdy też je trawi. Ocenia się, że około 30 proc. dorosłych nie ma enzymu, który pozwala rozłożyć zawartą w mleku laktozę.

Po czym to poznać? Jeżeli nie masz enzymu, po wypiciu szklanki mleka niemal natychmiast masz sensacje żołądkowe, możesz też zareagować wysypką lub bólem głowy.

Reklama

Ale jeżeli nie zauważasz u siebie tych objawów, staraj się wypijać dwie szklanki chudego mleka dziennie. Już Hipokrates nazywał mleko najdoskonalszym pokarmem, jaki stworzyła natura. Zobacz, co takiego cennego jest w mleku i dlaczego warto pić ten śnieżnobiały napój.

Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W mleku są też witaminy A, D, E i K. Witamina D jest niezbędna w procesie przyswajania wapnia. Witamina A i E jako silne przeciwutleniacze chronią nas przed rakiem, a K jest niezbędna, by utrzymać krzepliwość krwi.

Wapń nie tylko wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie, ale w połączeniu z fosforem obniża też poziom złego cholesterolu (HDL).

Laktoza to cukier mleczny - składnik dostarczający szybkiej energii. Ułatwia wchłanianie wapnia.

Białko zawarte w mleku jest drugim po białku z jajek najwartościowszym białkiem zwierzęcym. Wystarczy wypić litr mleka, by pokryć zapotrzebowanie człowieka na niezbędne aminokwasy.

Men's Health

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: mleko | mleczna droga

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje