Reklama

Który zdrowy tłuszcz jest zdrowy?

Słyszałeś o tłuszczach omega-3? Jego zalety reklamują dziś setki produktów. Tymczasem sami producenci kłócą się, który z nich jest najbardziej zdrowy.

Wystarczy przejść się po hipermarkecie, żeby dostrzec legion produktów zachwalających korzyści zdrowotne zawartych w nich kwasów tłuszczowych omega-3. Ale czy konsumenci dostają to, za co specjalnie więcej płacą?

Reklama

- Większość nie rozumie, o co chodzi - twierdzi Vivian Tysse, menedżer norweskiego producenta tranu Denomega.

Dodane do innych produktów, omega-3 mają sprawiać, że są one bardziej zdrowe. Omega-3 zapobiegają chorobom układu krążenia, dzięki nim mózg lepiej pracuje, a oczy widzą dłużej i dalej.

Zdaniem producentów EPA i DHA "omega-3" jest terminem zwodzącym konsumentów ponieważ odnosi się do trzech rożnych kwasów tłuszczowych - EPA, DHA i ALA, których działanie nie jest takie samo.

- Jeśli się tego nie ureguluje, będzie wzrastać ryzyko przewlekłych chorób, które kosztować będą nasze systemy zdrowotne miliardy dolarów rocznie - twierdzi Adam Ismail, dyrektor Światowej Organizacji na Rzecz kwasów EPA i DHA Omega-3 (GOED).

Producenci tranu chwalą sobie decyzję Szwecji, która zakazała uzywanie terminu "omega-3" na opakowaniach produktów spożywczych. Teraz producenci będą musieli zaznaczyć, który z trzech kwasów zawiera ich produkt.

Czy to brzydko pachnie?

- Konsumenci nie czują różnicy, ale to tak naprawdę EPA i DHA są tym, czego nasze ciało potrzebuje - mówi Ian Lucas, producent tranu z Kanady. - Ludzie nie jedzą tyle ryb, ile powinni - mówi Tysse, dlatego jej zdaniem dodawanie kwasów omega-3 to według niej "najlepsze rozwiązanie".

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje