Reklama

Pięć prostych sposobów na ograniczenie cukru w diecie

Mało kto zdaje sobie sprawę, że w artykułach spożywczych, po które sięgamy każdego dnia ukrywa się cukier, sporo cukru. O tym, że problem jest poważny, przekonuje Narodowy Fundusz Zdrowia. Według badań NFZ Polacy zjadają nawet 50 kg cukru rocznie. Nie chodzi o ten tradycyjny w kostkach lub w cukiernicy, lecz właśnie o cukier dodawany do produktów spożywczych. Jak zatem ograniczyć jego ilość w codziennym menu? Sprawdzamy.

Czy cukier rzeczywiście krzepi?

Powagę sytuacji pozwalają zrozumieć dane Narodowego Funduszu Zdrowia. Mimo, że spożycie "czystego" cukru spadło o blisko 6 kg, to o prawie 12 kg wzrosła konsumpcja pozostałego cukru, który znajdziemy w słodkich przekąskach czy gotowych potrawach. Tempo spożycia cukru rośnie w naszym kraju w lawinowym tempie ­- aż 12 kg więcej niż przed dekadą. Co z tego wynika? Nadmiar cukru w diecie jest dzisiaj źródłem fali otyłości. Według danych NFZ już co czwarty Polak i jedna na pięć Polek jest otyłych. Prognozy nie są optymistyczne — szacuje się, że w 2025 roku w Polsce otyłych będzie 26% dorosłych kobiet i 30% dorosłych mężczyzn.

Reklama

Niewłaściwa dieta - zawierająca zbyt duże ilości rafinowanego cukru oraz innych substancji słodzących, jak np. syropu glukozowo-fruktozowego - może być źródłem innych, poważnych problemów zdrowotnych. Bywa ona między innymi przyczyną próchnicy (na którą cierpi dziś ok. 80 proc. polskich dzieci), trądziku, cukrzycy typu II, insulinooporności, chorób układu krążenia, a nawet nowotworów. Potwierdził to niemiecki biochemik, Otto Heinrich Warburg, który już w pierwszej połowie XX w. zbadał związek między procesami metabolicznymi zachodzącymi w nowotworach złośliwych, a ilością spożywanego cukru (za to osiągnięcie przyznano mu w 1931 r. Nagrodę Nobla). Obserwacje i eksperymenty, które prowadził doprowadziły go do przekonania, że aktywność komórek nowotworowych zwiększa się po zjedzeniu cukru, co przekłada się bezpośrednio na ich szybszy rozwój i wzrost.

Wszechobecny cukier

Ale jedynym winowajcą nie jest w tym kontekście wyłącznie popularny cukier spożywczy składający się przede wszystkim z sacharozy (zwykle otrzymuje się go w procesie rafinacji trzciny cukrowej czy buraków cukrowych). Równie szkodliwy wpływ wykazują inne substancje, takie jak glukoza (pozyskiwana z winogron czy skrobi), laktoza (składnik mleka), fruktoza (występująca w owocach i w miodzie), maltoza (obecna w słodzie i produktach pośrednich fermentacji) czy ksyloza (produkowana z kukurydzy, ale obecna również w drewnie - stąd jej alternatywna nazwa - cukier drzewny). Nie wystarczy więc, że przestaniemy słodzić herbatę, zrezygnujemy z pieczywa niskiej jakości lub dosładzanych napojów. Cukier występuje bowiem w znacznie większej liczbie produktów niż mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać.

Jak ograniczyć cukier w diecie?

Choć cukru z diety całkowicie wyeliminować się nie da, to na pewno można ograniczyć jego spożycie.  Jak to zrobić? Podpowiadamy kilka wskazówek.

Warto zacząć od uważnego czytania etykiet na opakowaniach artykułów spożywczych. Znajdziesz w nich informacje o składnikach produktów, wartości odżywczej oraz m.in. zawartości węglowodanów, w tym cukrów. Pamiętaj, że 5 gramów to jedna, mała kostka tradycyjnego cukru. To proste skojarzenie pomoże Ci w oszacowaniu ile takich kostek mieści się w każdym z Twoich ulubionych produktów. Dzięki temu Twoje wybory będą bardziej świadome... i zdrowsze.

Zrezygnuj z kolorowych, dosładzanych napojów - nektarów, smakowych wód mineralnych, izotoników. Czy wiesz, że w małej puszcze popularnego, gazowanego napoju jest aż 7 kostek cukru, a to tylko 330 ml! Dlatego sięgaj po naturalne wody źródlane i mineralne, świeżo wyciskane soki bądź soki jednodniowe choć lekarze zwracają uwagę, że nie należy z nimi przesadzać - w świeżych owocach cukier też jest przecież obecny w sporych ilościach.

Ogranicz z jadłospisu wszystkie gotowe, sklepowe przetwory: dżemy, marmolady, konfitury, kremy do smarowania chleba (pod lupę weź zwłaszcza te, które produkowane są z użyciem karmelu lub mleka zagęszczonego). Pamiętaj, że smaczne i sycące pasty do pieczywa - na bazie orzechów, roślin strączkowych, a także owoców i warzyw - możesz przygotować samodzielnie.

Powstrzymaj się od sztucznie dosładzanych jogurtów owocowych, smakowych napojów mlecznych oraz słodzonych serków homogenizowanych z dodatkiem żelatyny, skrobi czy mączki chleba świętojańskiego. Pyszne shake’i, jogurty czy serki zrobisz w domu, korzystając z nieprzetworzonego nabiału i naturalnych dodatków: miodu, świeżych owoców lub kakao.

Uważaj na wysoko przetworzone produkty mączne i zbożowe: muesli, słodzone płatki śniadaniowe, pieczywo tostowe. Za naturalne zamienniki tych produktów uznaje się m.in. płatki i otręby owsiane oraz pełnoziarniste pieczywo.

Na koniec zastanów się czy warto sięgać po gotowe sosy, np. keczup, musztardę, sos barbecue i niektóre majonezy. W nich też kryje się cukier.

 

Artykuł powstał we współpracy z NFZ.


materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje