Nie katuj się!

Naszym odżywianiem rządzi szereg przekonań rozgłaszanych przez różnych speców od "tego co na talerzu".

Nauka jednak prze do przodu i warto czasem zweryfikować nasze żywieniowe poglądy.

1. Dieta bogata w sól nie powoduje nadciśnienia. Jej ograniczenie przy leczeniu tego schorzenia także nie jest równie skuteczne jak farmakologiczne sposoby obniżenia ciśnienia.

2. Produkty "light", o obniżonej kaloryczności, powodują spożywanie dodatkowych porcji pokarmu - więc w rezultacie bilans kaloryczny jest taki sam , jak w przypadku spożycia produktów "normalnych". Często "light" oznacza jedynie mniej cukru, a to informacja potrzebna dla diabetyków. Znienawidzony tłuszcz jest nam potrzebny do przyswajania witamin: A, D, E i K.

Reklama

3. Mrożone owoce i warzywa są zdrowe - przechowywać w temp. co najmniej - 18 st. C i krótko podgrzewać.

4. Czekolada nie uzależnia, a jedynie cukier i tłuszcz w niej zawarte powodują w mózgu neuroprzekaźniki łagodzące ból i poprawiające nastrój.

5. Nie głodź się wieczorami! - o wadze decyduje nie pora ostatniego przed snem posiłku, ale ile mamy w ciągu doby ruchu i ile spożywamy łącznie kalorii.

6. Jedz jajka - zdrowy organizm obniży własną produkcje cholesterolu, którego poziom rośnie jednak wraz z wiekiem.

7. Należy ostrożnie podchodzić do preparatów witaminowych, a niedobory witamin uzupełniać zwiększając spożycie owoców i warzyw. Groźna w nadmiarze może być np. witamina A, zwiększająca u palaczy ryzyko raka płuc.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy