Reklama

Odżywki nie działają, mięśnie flaczeją!?

Obiecują uzyskanie silnej muskulatury. Jednak jakość białka w badanych odżywkach jest bardzo różna. Co więcej, przy prawidłowym odżywianiu testowane preparaty są całkowicie zbędne.

Reklama

Gdy nadchodzi wiosna, kluby fitness notują nagły wzrost zainteresowania. Klienci zaczynają okupować maszyny rozbudowujące mięśnie i masowo zapisują się na kursy wzmacniania muskulatury. Chcemy realizować odwieczne marzenie o pięknie i sile.

Reklama

Ale w XXI wieku coraz bardziej daje o sobie znać jeszcze jedno marzenie - aby zminimalizować wysiłek, a ciało doprowadzić do jeszcze większej perfekcji. Służą temu na przykład przyrządy, które za pomocą impulsów elektrycznych i wibracji przyspieszają budowę masy mięśniowej. Z kolei odżywki w formie proszku czy roztworów konsumenci traktują jak czarodziejskie mikstury, które dadzą im magiczną siłę. A jaka jest prawda o tych preparatach?

Silne w nazwach

Niemiecka Fundacja Warentest poddała badaniom dziewięć odżywek białkowych w proszku oraz jeden roztwór pitny. Na podstawie badań laboratoryjnych oceniono między innymi jakość biologiczną, chemiczną oraz przydatność odżywczo-fizjologiczną odżywek.

Na opakowaniach i w opisach niektórych preparatów możemy przeczytać hasła typu: "do rozbudowy muskulatury", "do wzrostu masy mięśniowej, która utrzyma się długo", "zapewnia lepsze osiągi" lub "płynne złoto dla mięśni" - to, co jest mocne, to przynajmniej zapewnienia reklamowe. Również nazwy firm i produktów mają w sobie dużo mocy: "Supafit", "Muscle Power", "Powerbar" - takie sformułowania niosą za sobą obietnicę silnych mięśni i zwycięstwa.

Białko białku nierówne

Test wykazał, że w jakości i składzie przebadanych odżywek są różnice. W większości testowanych produktów źródłem białka są proteiny mleczne, niekiedy w kombinacji z sojowymi. Oba rodzaje białka są równie skuteczne do wspierania treningu siłowego. W przeciwieństwie do nich białko pszenicy jest mniej korzystne w porównaniu z białkiem innego pochodzenia.

Wszystko zależy jednak nie tylko od pochodzenia białek, ale od kombinacji pojedynczych cząstek budujących białka - aminokwasów. To one warunkują biologiczną wartość białek, czyli to, jak dobrze z ich przetwarzaniem radzi sobie nasz organizm. Szczególnie ważne są aminokwasy esencjonalne, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. A więc to one oraz pochodzenie białek wpływają na jakość białka w odżywce.

Na drugiej stronie między innymi o tym, jakie ryzyko niesie stosowanie najczęściej używanych substancji...

Dowiedz się więcej na temat: ryzyko | substancje | skutki | skutki uboczne | mięśnie | białka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje