Odżywki nie działają, mięśnie flaczeją!?

Obiecują uzyskanie silnej muskulatury. Jednak jakość białka w badanych odżywkach jest bardzo różna. Co więcej, przy prawidłowym odżywianiu testowane preparaty są całkowicie zbędne.

Gdy nadchodzi wiosna, kluby fitness notują nagły wzrost zainteresowania. Klienci zaczynają okupować maszyny rozbudowujące mięśnie i masowo zapisują się na kursy wzmacniania muskulatury. Chcemy realizować odwieczne marzenie o pięknie i sile.

Ale w XXI wieku coraz bardziej daje o sobie znać jeszcze jedno marzenie - aby zminimalizować wysiłek, a ciało doprowadzić do jeszcze większej perfekcji. Służą temu na przykład przyrządy, które za pomocą impulsów elektrycznych i wibracji przyspieszają budowę masy mięśniowej. Z kolei odżywki w formie proszku czy roztworów konsumenci traktują jak czarodziejskie mikstury, które dadzą im magiczną siłę. A jaka jest prawda o tych preparatach?

Reklama

Silne w nazwach

Niemiecka Fundacja Warentest poddała badaniom dziewięć odżywek białkowych w proszku oraz jeden roztwór pitny. Na podstawie badań laboratoryjnych oceniono między innymi jakość biologiczną, chemiczną oraz przydatność odżywczo-fizjologiczną odżywek.

Na opakowaniach i w opisach niektórych preparatów możemy przeczytać hasła typu: "do rozbudowy muskulatury", "do wzrostu masy mięśniowej, która utrzyma się długo", "zapewnia lepsze osiągi" lub "płynne złoto dla mięśni" - to, co jest mocne, to przynajmniej zapewnienia reklamowe. Również nazwy firm i produktów mają w sobie dużo mocy: "Supafit", "Muscle Power", "Powerbar" - takie sformułowania niosą za sobą obietnicę silnych mięśni i zwycięstwa.

Białko białku nierówne

Test wykazał, że w jakości i składzie przebadanych odżywek są różnice. W większości testowanych produktów źródłem białka są proteiny mleczne, niekiedy w kombinacji z sojowymi. Oba rodzaje białka są równie skuteczne do wspierania treningu siłowego. W przeciwieństwie do nich białko pszenicy jest mniej korzystne w porównaniu z białkiem innego pochodzenia.

Wszystko zależy jednak nie tylko od pochodzenia białek, ale od kombinacji pojedynczych cząstek budujących białka - aminokwasów. To one warunkują biologiczną wartość białek, czyli to, jak dobrze z ich przetwarzaniem radzi sobie nasz organizm. Szczególnie ważne są aminokwasy esencjonalne, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. A więc to one oraz pochodzenie białek wpływają na jakość białka w odżywce.

Na drugiej stronie między innymi o tym, jakie ryzyko niesie stosowanie najczęściej używanych substancji...

Co to da?

Jaką jakością białka charakteryzują się dostępne na rynku suplementy białkowe? Na ile potrzebne jest w ogóle przyjmowanie odżywek? Co wnoszą do naszego organizmu? Jaka jest ich wartość odżywczo-fizjologiczna? Jaką mają jakość chemiczną? Czy wykryto w ich składzie zakazane substancje - na przykład dopingujące? Wyniku testu na: www.swiatkonsumenta.pl

UWAGA - RYZYKO!

Nawet osoby uprawiające sport rekreacyjnie sięgają po zabronione substancje, aby zwiększyć swoją wydolność.

Tajemnicą poliszynela jest fakt, że w siłowniach stosuje się doping. Najnowsze badania pokazują, że po niedozwolone środki chętnie sięgają również osoby uprawiające sport rekreacyjnie - nawet młodzież w wieku od 11 do 17 lat stosuje anaboliki do rozbudowy masy mięśniowej. Oto najczęściej stosowane substancje w skrócie:

Anaboliki: Zwiększony przyrost masy mięśniowej, większa wydajność organizmu.

Skutki uboczne: Trądzik, uszkodzenia serca i wątroby, powiększenie piersi u mężczyzn, pojawienie się oznak męskości u kobiet, przedwczesne zatrzymanie wzrostu u młodzieży.

Środki na astmę: Przyspieszenie pracy serca, ogólny wzrost wydolności organizmu. Przy dużej koncentracji zwiększony przyrost masy mięśniowej.

Skutki uboczne: Podwyższenie ciśnienia krwi, uszkodzenia serca, podwyższenie poziomu cukru we krwi, drżenie mięśni.

Stymulanty: Działanie pobudzające, zwiększony pobór tlenu.

Skutki uboczne: Podwyższenie ciśnienia krwi, zaburzenie rytmu serca. Tłumią uczucie zmęczenia, co może prowadzić do całkowitego wycieńczenia.

Erytropoetyna (EPO): Tworzenie czerwonych krwinek. Polepszony transport tlenu oraz wydolność.

Skutki uboczne: Wysokie dawki powodują lepkość krwi. Ryzyko powstawania zakrzepów krwi i zawału.

Świat konsumenta
Dowiedz się więcej na temat: ryzyko | skutki | mięśnie | białka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy