Nieustraszony szef kuchni: Na tropie pokarmu ekstremalnego

Po korzeń lotosu, solne tabliczki ‘amole’ i przysmaki rekinów - „Nieustraszony szef kuchni” na tropie niebanalnych składników i ekstremalnych sposobów ich zdobywania. Wielka odwaga, piękne krajobrazy i niekonwencjonalne połączenia kulinarne - tak Kiran Jethwa zaprasza na swój nowy program.

Kiran Jethwa, tytułowy "Nieustraszony szef kuchni", to ikona kuchni eksperymentalnej i jak sam o sobie mawia: "światowy gastronauta". Połączenie jego nieskończonej pasji do poszukiwania nowych, często zaskakujących, składników z wiecznie niezaspokojoną żądzą przygód sprawia, że wykracza poza wszelkie granice przyjętych w gastronomii norm i znanych rozwiązań.

Od wyciągania korzeni lotosu z lodowatej wody przy temperaturze -35⁰C po wydobywanie soli w żarze dochodzącym do 60⁰C - widzowie serii "Nieustraszony szef kuchni" będą mogli uczestniczyć w przygodach Kirana, śledząc, jak wykorzystuje on swój spryt, umiejętności oraz wyobraźnię, aby zdobyć i przyrządzić pokarm znaleziony w wymagających ogromnej odwagi warunkach i najmniej "kulinarnie" przyjaznych częściach świata.

Na co dzień prowadzi wykwitną restaurację w Nairobi, ale poza zamiłowaniem do gotowania, Kiran posiada jeszcze drugą pasję - pokonywanie własnego strachu.

Reklama

"Od dziecka uwielbiałem gotować i stało się ono bardzo ważną częścią mojego życia, ale nie wyobrażam sobie, by nie było w nim także ekstremalnych emocji i niesamowitych doświadczeń" - mówi.

W programie "Nieustraszony szef kuchni" odwiedzam cudowne miejsca, pokonuję własne lęki i zdobywam najbardziej znakomite składniki do swoich dań. To spełnienie moich marzeń" - mówi Kiran Jethwa, po czym zachęca "Każdy, kto ma apetyt na dobre jedzenie i poznawanie egzotycznych miejsc, powinien dołączyć do moich przygód". Kiran zabierze nas w nietypową kulinarną podróż przez kilka kontynentów, odwiedzając Boliwię, Peru, Nepal, Chiny, Mongolię, Tajlandię, Wietnam, Etiopię, Mozambik oraz Islandię.

W programie zobaczymy jak boliwijscy wieśniacy zbierają liście koki i dlaczego jest to tak niebezpieczne. Dowiemy się jak wydobywa się sól w niezwykłej kopalni w Etiopii, gdy temperatura powietrza wynosi nawet 60⁰C.  W poszukiwaniu najlepszych składników do swoich dań, Kiran zdobędzie się nawet na nurkowanie w lodowatym jeziorze Chagan w północnych Chinach, by upolować gigantycznego karpia.

U wybrzeży Mozambiku zobaczymy też jak zanurza się  w oceanie ... pełnym rekinów.   Od Mongolii, przez Nepal, aż do Boliwii, Kiran odkrywać będzie nieznane Europejczykom metody zaspakajania głodu. Zachowuje się przy tym jak prawdziwy szef kuchni, jednak z jedną dość istotną różnicą: podstawą jego dań są niebanalne produkty, które zamienia w królewską ucztę, udowadniając, że jak sam podkreśla "Im trudniejsze wyzwanie, tym lepiej smakuje".

"Nieustraszony szef kuchni".  To propozycja dla wszystkich, którzy lubią podróże, interesują się gotowaniem i szukają ciekawej rozrywki na zimowe wieczory. Premierowe odcinki w niedziele, od 27 grudnia, o godz. 16:00 na Nat Geo People. 

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy