Under: W podwodnej restauracji owoce morza zawsze są świeże

Wnętrze powstającej restauracji Under /materiały prasowe
Reklama

Poniższe zdjęcia to wizualizacje, ale Under, pierwsza w Europie całkowicie zanurzona w morzu restauracja, już powstaje.

Za tę budzącą podziw konstrukcję odpowiedzialni są norwescy projektanci z biura architektonicznego Snøhetta. Ich najnowszy projekt ma być nie tylko ciekawostką. Under (z angielskiego "pod", z norweskiego "cud") spełni się także w roli stacji badawczej zajmującej się żyjącymi w morzu organizmami.

Przyjrzyjmy się jednak bliżej restauracyjnej części całego przedsięwzięcia. Lokal pomieści od 80 do 100 osób, które będą spoglądać nie tylko na siebie i zawartość swoich talerzy, ale także na mieszkańców Morza Północnego.

Posłuży do tego ogromne okno o powierzchni blisko 45 metrów kwadratowych. W menu znajdą się zarówno owoce morza, jak i lokalne norweskie specjały. Szefem kuchni powstającej restauracji został Nicolai Ellitsgaard.

Reklama

Autorom projektu zależy na tym, aby klienci Under chcieli zejść na dół nie tylko w celu konsumpcji, ale także zdobycia wiedzy o lokalnej morskiej faunie. Zadbali oni o bezpieczeństwo zwiedzających. Wykonane z betonu ściany o grubości jednego metra są otwarte na panujące pod powierzchnią morza ciśnienie.

Restauracja zostanie otwarta w pierwszym kwartale 2019 r. w niedaleko miejscowości Lindenes na południu Norwegii. Jesteście gotowi by zejść 5,5 metra pod powierzchnię wody?

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy