Smażony alkohol - przekąska, która podbije podniebienia mężczyzn?

Smażona na głębokim tłuszczu sherry czy Baileys - taka forma podania alkoholu wydaje się niemożliwa. Nic bardziej mylnego.

John Clarkson i jego żona Corinne są pomysłodawcami pierwszych na świecie alkoholowych przekąsek smażonych w głębokim tłuszczu.

Inspiracją do stworzenia tych alkoholowych przekąsek był tradycyjny angielski deser sherry trifle, składający się z warstwy biszkoptów nasączonych sherry, owoców i bitej śmietany.

John Clarkson i jego żona Corinne postanowili nieco odmienić ten tradycyjny angielski smakołyk i usmażyć go.

Clarkson długo zastanawiał się jak można usmażyć kieliszek wódki. Jest to o tyle trudne, że alkohol w trakcie obróbki termicznej ulatnia się.

Reklama

Sposób na usmażenie drinka okazał się banalnie prosty. Ciasto biszkoptowe nasącza się obficie różnego rodzaju, kolorowymi trunkami czy smakowymi wódkami.

Następnie nasączony biszkopt obtacza się w cieście naleśnikowym i wrzuca na dobrze rozgrzany tłuszcz.

Dzięki biszkoptom, alkohol nie tracił swoich wyskokowych właściwości i tak Clarkson wraz z żoną opracowali swoje wyjątkowe przekąski.

- Jadalne drinki przygotowujemy według uznania klientów, mogą to być likiery czy smakowe wódki. Nikt wcześniej nie wpadł na pomysł, aby serwować smażony alkohol, więc tym bardziej jesteśmy dumni, że udało się nam wymyślić coś zaskakującego - przyznał John Clarkson.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama