Pub na uczelni. Studenci będą pić w imię nauki

Uniwersytet w Londynie wydał 20 tysięcy funtów na nowe laboratorium. Jest nim realistycznie wyglądający… pub.

W laboratorium podawane będą darmowe drinki, a ukryte kamery zarejestrują rozmowy i zachowanie studentów podczas picia. Naukowcy chcą w ten sposób znaleźć odpowiedź na zasadnicze pytanie - dlaczego ludzie piją alkohol? Chcą zbadać ich motywacje, a po zakończeniu eksperymentu przyczynić się do zachowania większej trzeźwości. W tym ostatnim ma pomóc raport opublikowany po badaniach.

Przewodniczący zespołu uczonych podkreśla, że niektóre drinki będą bezalkoholowe, mają natomiast zapach alkoholu. Może to wprowadzić dezorientację wśród uczestników doświadczenia, ale umożliwi uczonym wykonanie badań porównawczych.

Reklama

Rzecznik Uniwersytetu w Londynie oświadczył, że pub-laboratorium zbudowano "stosunkowo niskim kosztem", natomiast jego przydatność naukowa będzie bardzo wysoka.

Podobne badania przeprowadzili Amerykanie, którzy po raz pierwszy zaobserwowali, co dokładnie dzieje się w mózgu człowieka po spożyciu alkoholu i dlaczego niektórzy się od niego uzależniają

Alkohol powoduje uwalnianie się endorfin w obszarach mózgu, odpowiedzialnych za powstawanie uczuć przyjemności i bycia nagradzanym. Białka o działaniu podobnym do opiatów są wydzielane w jądrze półleżącym i korze oczodołowej-czołowej w reakcji na spożycie alkoholu. Pierwszy raz zostało to bezpośrednio zaobserwowane u ludzi. Dowód na dobry humor

- Już od 30 lat przypuszczaliśmy, opierając się na badaniach na zwierzętach, że spożycie alkoholu prowokuje powstanie właśnie takiej reakcji, ale aż do teraz nie zaobserwowaliśmy tego u ludzi. To pierwszy bezpośredni dowód na to, że alkohol wprawia ludzi w dobry nastrój - mówi główna badaczka, Jennifer Mitchell z Ernest Gallo Clinic and Research Center w the University of California, San Francisco (UCSF).

Naukowcy zastosowali technikę pozytonowej tomografii emisyjnej PET w celu zidentyfikowania konkretnych miejsc w mózgu, które reagują zaraz po spożyciu alkoholu. Przebadano 13 regularnych konsumentów napojów, zawierających procenty i 12 osób, które nie piją zbyt często.

Reklama Coraz więcej endorfin U wszystkich badanych spożycie alkoholu powodowało uwolnienie się endorfin, przy czym, im więcej wydzielonych endorfin w jądrze półleżącym, tym intensywniejsze uczucie deklarowanej przyjemności. Co więcej, im większy poziom endorfin w korze oczodołowej-czołowej, tym większe poczucie upojenia alkoholowego u regularnych konsumentów, ale nie u osób z grupy kontrolnej.

Odkrycie konkretnych miejsc w mózgu, w których wydzielane są endorfiny, może przyczynić się do rozwoju skuteczniejszego leczenia uzależnienia od alkoholu.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: student
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy