Na kolację we dwoje

Jajecznica na śniadanie to duży wyczyn kulinarny dla większości mężczyzn, ale kiedy chcesz ją czym zaskoczyć lepiej przygotować romantyczną kolację.

Choć najlepszymi kucharzami świata są mężczyźni, bynajmniej nie jest to zdolność wrodzona. Trening czyni mistrza, więc proponujemy kilka potraw, które nie wymagają wielkiego poświęcenia, a wspaniale smakują. Mają też jedną wielką zaletę - raczej nie mogą się nie udać ;-)

Na dobry apetyt - pomidory z serem ricotta i bazylią

Składniki: 4 pomidory,
10 dag ricotta,
tarty parmezan,
4 listki świeżej bazylii i 4 listki na farsz,
1 ząbek czosnku,
50 ml oliwy z oliwek,
sól, świeżo mielony pieprz.

Reklama

Odetnij góry z pomidorów i odstaw. Wydrąż miąższ za pomocą łyżeczki, posól pomidory wewnątrz, ułóż do góry dnem na półmisku, tak aby puściły nadmiar wody.

Przygotuj farsz: ricotta rozgnieć widelcem, dodaj tarty parmezan, posól i popieprz. Czosnek utrzyj z bazylią w moździerzu, dodając trochę oliwy, tak aby powstał jednolity krem, dodaj do sera.

Nafaszeruj pomidory i przykryj górą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu dobrze posmarowanym oliwą i wstaw do gorącego piekarnika (150 st. C) na 40 - 45 minut. Resztę liści bazylii posmaruj oliwą i zostaw do dekoracji. Ułóż 2 pomidory na każdym talerzu, udekoruj liśćmi bazylii i podaj z zieloną sałatą. Koniecznie podaj letnie - ani za ciepłe, ani za zimne.

Dla wielbicielek włoskiej kuchni - gnocchi ze szpinakiem

Składniki: 450 g ziemniaków,
1 jajko,
300 g mąki,
sól i pieprz,
1 kg szpinaku w listkach,
2 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek,
cztery łyżki startego parmezanu (ewentualnie: 200g sera gorgonzola).

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź je i rozgnieć, przypraw solą i pieprzem. Dorzucaj jajko i mąkę (porcjami), cały czas mieszając. Masa musi być jednolita i nie przyklejać się do rąk - jeżeli się klei, dołóż mąki. Uformuj z gotowego ciasta cienkie ruloniki i podziel je nożem na kluseczki.

Cenna uwaga - można kupić gotowe mrożonki, wtedy czas przygotowania skraca się do kilku minut.

Umyj listki szpinaku, włóż je do wrzątku na kilka minut (jeżeli liście są duże, posiekaj je, ale nie za drobno). Zagotuj wodę w dużym garnku i zatapiaj w niej porcjami gnocchi tak, żeby się do siebie nie przyklejały. Są gotowe, kiedy wypływają na powierzchnię. Odcedź je i wymieszaj ze zblanszowanym szpinakiem, zmiażdżonym czosnkiem i oliwą z oliwek. Podawaj posypane parmezanem. Jeżeli lubisz bardziej zawiesiste sosy, roztop na patelni gorgonzolę i zamiast oliwy domieszaj ją do szpinaku i czosnku.

Danie wyszukane - jajka przepiórcze z kawiorem

Składniki: 8 jajek przepiórczych;
puszeczka czarnego kawioru (zamiast drogiego z jesiotra, może być tańszy, z ryb atlantyckich, np. z taszy).

Przygotowanie: 10 minut.

Jajka przepiórcze włóż do wody, ugotuj na twardo (3 minuty), ostudź i obierz ze skorupek całkowicie lub tylko od góry, przekrój wzdłuż na połówki albo pozostaw w całości. Na każdej połówce jajka ułóż ćwierć łyżeczki kawioru lub małą łyżeczką nałóż kawiorowe "czapeczki" na jajko obrane do połowy.

Bezpiecznie - sałatka z kurczaka z brokułami

Składniki: 100 g pieczonego kurczaka bez skóry,
100 g groszku z marchewką,
50 g kiełków sojowych (z puszki),
2 - 3 liście sałaty lodowej,
150 g brokułów,
50 g jogurtu naturalnego,
łyżeczka majonezu,
pół łyżeczki miodu,
łyżeczka suszonej bazylii,
pół łyżeczki curry.

Brokuły ugotuj na półtwardo (4 - 5 minut). Groszek z marchewką odcedź, jeżeli jest z puszki, lub ugotuj na półtwardo, jeżeli to mrożonka. Umytą sałatę porwij na duże kawałki, wrzuć do miski, dodaj groszek z marchewką, mięso pokrojone w dość dużą kostkę, kiełki i brokuły. Wymieszaj. Zrób sos z jogurtu, majonezu, miodu, bazylii i curry. Tym sosem polej sałatkę.

Bułgarski chłodnik - tarator

Składniki: szklanka kefiru,
pół długiego ogórka,
pół małej cebuli,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka oliwy z oliwek,
kilka orzechów włoskich,
koperek,
sos sojowy,
sól, cukier, biały pieprz.

Przygotowanie: 15 minut (+chłodzenie).

Ogórek umyj i pokrój w cienkie paseczki. Cebulkę posiekaj bardzo drobno, a czosnek rozetrzyj z odrobiną soli. Orzechy grubo posiekaj. Kefir ubij z oliwą i ewentualnie z małą ilością zimnej wody (kefir możesz zastąpić jogurtem lub zsiadłym mlekiem). Dodaj pokrojonego ogórka, cebulę, czosnek, orzechy i posiekany koperek. Przypraw pieprzem, cukrem, odrobiną sosu sojowego i ewentualnie solą. Ten bułgarski chłodnik jest najlepszy, kiedy jest bardzo zimny.

Oryginalnie - zupa cytrynowa

Składniki: mała cebula,
łyżka oliwy z oliwek,
pół litra bulionu z kostki (warzywnego lub drobiowego),
cytryna,
1 żółtko.

Przygotowanie: 20 minut.

Obraną cebulę drobno posiekaj, wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą i usmaż, nie rumieniąc. Do cebuli wlej bulion i gotuj 5 - 10 minut. Z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny zetrzyj na tarce skórkę, sok wyciśnij i dodaj do zupy, jeszcze chwilę gotuj. Żółtko dokładnie wymieszaj ze skórką otartą z cytryny i dodaj powoli do zestawionej z ognia zupy, ciągle mieszając. Zupę podawaj z ryżem, posypaną natką pietruszki.

W mgnieniu oka - grzyby suszone panierowane

Składniki: 10 dużych kapeluszy grzybów suszonych,
jajko,
bułka tarta,
sól, świeżo zmielony pieprz,
olej.

Grzyby zalej na noc przegotowaną wodą, następnego dnia ugotuj i dokładnie odcedź. Jajko roztrzep, przypraw solą i mocno pieprzem. Kapelusze grzybów maczaj w jajku, obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.

Słodkości - banana split

Składniki: 2 małe banany,
4 kulki lodów waniliowych,
łyżeczka masła,
kieliszek rumu,
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie: 15 minut.

Na patelni rozgrzej masło i obsmaż na nim obrane, przekrojone wzdłuż na połowy banany. Skrop rumem i jeszcze chwilę podgrzewaj. W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Na talerze połóż po dwie połówki banana, między nimi umieść po dwie gałki lodów i polej gorącą czekoladą (lub polewą czekoladową).

Przepisy pochodzą z magazynów Samo Zdrowie i Marie Claire

Więcej przepisów znajdziesz w serwisie Kobieta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wody | jaja | sól | W.E.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy