Jak dobrać wino do potrawy?

Łącząc wino z jedzeniem, kieruj się przede wszystkim swoim smakiem. Warto jednak spróbować też klasycznych kombinacji.

Różowe

Takie wina wspaniale sprawdzają się latem oraz jako aperitif. Świetnie będą smakować podane do lekkich sałatek. Można je pić również z zupą rybną, daniami z drobiem oraz z szynką. To jedno z najlepszych win do lekkich przystawek.

Lekkie białe

Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, wina dla siebie znajdziesz w tej kategorii. Sauvignon Blanc nadaje się na przykład do popijania sushi. Riesling jest bardzo uniwersalny i równie dobrze smakuje z chińszczyzną, jak i z owocami morza.

Jest też jednym z niewielu win, które dobrze smakuje z polskimi daniami opartymi na kapuście.

Reklama

Ciężkie białe

Typowym ciężkim białym winem jest Chardonnay, dojrzewające w dębowej beczce. To wino świetnie nadaje się do makaronów z dodatkiem sosów z owocami morza.

Warto spróbować go z grillowanymi rybami, drobiem w ziołach i czosnku oraz z daniami zawierającymi dużą ilość pieprzu.

Lekkie czerwone

Pasty z sosami pomidorowymi i czosnkiem można popijać Pinot Noir lub Sangiovese. Pinot Noir sprosta również bardziej kremowym sosom i daniom z wieprzowiną i drobiem, a w aromatycznej, kalifornijskiej wersji - jagnięcinie.

Ten szczep, podobnie jak wina z regionu Beaujolais i znad Loary, możesz łączyć z rybami o ciemnym mięsie, przygotowywanymi na grillu (tuńczyk).

Ciężkie czerwone

Szczepy, takie jak Shiraz czy Merlot, świetnie radzą sobie z grillowaną wołowiną. Jeśli w daniu jest czosnek, postaw na kalifornijskie Zinfandel.

Mięsa w sosach z dodatkiem musztardy czy chrzanu najlepiej smakują z dobrym Cabernet Sauvignon. Merlot dobrze poradzi sobie też ze spaghetti pesto.

Maciej Klimowicz

Men's Health
Dowiedz się więcej na temat: potrawy | wino
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy