Żucie gumy ma zaskakujące korzyści zdrowotne. Badacze znaleźli dowód
Jak czytamy w nowym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Journal of the American Nutrition Association, istnieje wyraźny związek między gumą do żucia bez cukru a lepszą dietą, co stanowi mocny argument za wrzuceniem paczki do koszyka przy najbliższych zakupach.
Zespół badaczy z Tufts University wykorzystał dane z amerykańskiego badania National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), ważnego narzędzia wykorzystywanego przez Centers for Disease Control and Prevention do lepszego zrozumienia stanu zdrowia i żywienia mieszkańców USA, aby przeanalizować wpływ gumy do żucia na dietę i zdrowie.
W ten sposób zidentyfikowali kilka ważnych efektów żucia gumy bez cukru, po pierwsze związane jest to ich zdaniem z dietą "bardziej zgodną z krajowymi wytycznymi żywieniowymi". W szczególności żucie gumy bezcukrowej powoduje zmniejszone spożycie żywności z dodatkiem cukru i ogranicza podjadanie. Badacze sugerują też, że guma do żucia przyspiesza metabolizm i zmniejsza apetyt na przekąski, zwłaszcza słodkie pomiędzy posiłkami.