Trzy przepisy na kabanosy na ciepło

Kabanosy to kiełbaski, które można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno /123RF/PICSEL
Reklama

Kabanosy możemy dodawać nie tylko do sałatek, past kanapkowych, używać ich do koreczków czy podawać jako dodatek do serów. Te cienkie kiełbaski są równie dobre, gdy zaserwujemy je na ciepło. Upieczone w cieście francuskim mogą służyć za przystawkę lub imprezową przekąskę, a dodane do zapiekanki fantastycznie podkreślą jej smak. Podpowiadamy jak można przyrządzić kabanosy na gorąco.

Kabanosy w cieście francuskim

Chipsy, paluszki, ciasteczka, a gdy dopadnie większy głód - pizza czy sushi zamawiane na dowóz. Jak widać imprezowe menu potrafi być dość przewidywalne, dlatego warto zaskoczyć znajomych nową przekąską. Kabanosy zawinięte w ciasto francuskie to rozwiązanie dla tych, którzy szukają przepisu na prosty i szybki posiłek na ciepło. Wystarczy bowiem kiełbaski owinąć w pasma ciasta francuskiego i zapiec w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jeżeli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić przekąskę, wystarczy, że wierzch ciasta posypiesz przyprawami. Polecamy użyć czarnuszki, ziaren sezamu lub grubo zmielonego kolorowego pieprzu. Co ważne, kabanosy w cieście francuskim smakują dobrze na ciepło oraz po wystygnięciu. Resztki możesz zapakować do lunchboxa i zjeść odgrzane na następny dzień w pracy. Dzięki temu ograniczysz marnowanie żywności.

Reklama

Szaszłyki z kabanosów

Pierwsze skojarzenie z grillowymi posiłkami? Steki, karkówka oraz szaszłyki. Jakie mięso wybrać do tych ostatnich? Postaw na niestandardowe rozwiązanie i wybierz... Kabanosy! Pokrojone w mniejsze kawałki doskonale spiszą się jako dodatek do warzyw. Oprócz nich na patyczek nabij także pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię. Możesz także dodać małe pieczarki (nie musisz ich kroić) oraz cebulę pokrojoną w ćwiartki. Całość skrop olejem i posyp solą oraz pieprzem. Szaszłyki możesz ułożyć na aluminiowej tacce i upiec na grillu lub w piekarniku z termoobiegiem.

Całość będzie dobrze smakowała z pomidorową salsą, którą przygotujesz w kilka minut, gdy szaszłyki się pieką. Pomidory pokrój w drobną kostkę, wcześniej usuwając gniazda nasienne, dodaj czosnek, posiekaną cebulkę, kolendrę i papryczkę chili.

Zapiekane kabanosy z chili

Sycąca kolacja, która sprawdzi się po zimowym spacerze? Warto sięgnąć po dania jednogarnkowe - ich przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na pokrojenie wszystkich składników i włożenie ich do garnka lub naczynia żaroodpornego.

Dobrym pomysłem będzie przygotowanie zapiekanki z kabanosów, fasoli i ziemniaków w piwnym sosie. Ziemniaki umyj i pokrój w łódeczki - im drobniej je pokroisz, tym szybciej się upieką. Fasolę odsącz z puszki, białą cebulę pokrój w piórka, a kabanosy pokrój na drobniejsze kawałki. Do tego dania warto wybrać kiełbaski z chili. Całość włóż do naczynia żaroodpornego i przygotuj zalewę. Piwo (najlepiej ciemne) wymieszaj z musztardą i miodem, dodaj przyprawy: wędzoną paprykę, sól i pieprz, a następnie wlej do naczynia. Całość zapiekaj przez przynajmniej 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Zanim wyjmiesz zapiekankę, sprawdź czy ziemniaki są miękkie. Takie danie dobrze smakuje z surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami małosolnymi.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | gotowanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy