Szakszuka. Idealne danie na kaca

Szakszuka to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych na Bliskim Wschodzie /123RF/PICSEL
Reklama

Szakszuka to idealne danie na sobotni poranek, po piątkowej imprezie: syte, smaczne i stawiające na nogi.

Jest to danie znane na całym Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce. Można je spotkać w kuchni tunezyjskiej, syryjskiej, marokańskiej, a przede wszystkim izraelskiej. I właśnie przepis ze środkowego Izraela proponujemy.

Zwykle szakszuka jest daniem wegetariańskim. My poznaliśmy wersję z kiełbasą, choć nie jest ona obowiązkowym składnikiem. Klasyczna szakszuka zawiera jedynie czosnek, cebulę, paprykę, pomidory i jajko. Można jednak ją modyfikować wedle własnego uznania, dodając bakłażana, cukinię, czy posypując ją serem.


Składniki:

1 puszka krojonych pomidorów

Reklama

1 mała, słodka papryczka

1 małą papryczka chili

1 mała wołowa lub jagnięca kiełbasa paprykowej (Może być też wieprzowa, na Bliskim Wschodzie jednak się jej nie stosuje)

2-3 ząbki czosnku

1 cebula

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

pół łyżeczki kminu rzymskiego

2-3 jajka

sól, pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę i papryki w kostkę. Przygotowane składniki wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, wyciskamy czosnek i smażymy. Gdy cebula się zeszkli wlewamy pomidory i dodajemy przyprawy. Dusimy przez chwilę, po czym wbijamy jajka. Następnie rękojeścią widelca lekko rozbełtujemy białko, uważając, aby nie uszkodzić żółtka. Gdy tylko białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne, danie jest gotowe do podania.

Najlepiej smakuje jedzone z chałką lub maślanymi bułeczkami.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy