Suche pieczywo. Nie wyrzucaj, usmaż

Suchy chleb niekoniecznie jest odpadem. Można z niego sporo wyczarować /123RF/PICSEL
Reklama

Francuz nigdy nie wyrzuci chleba - przekonuje Susan Herrmann Loomis. Zatem w każdym domu, możemy spotkać się z ciekawym sposobem na wykorzystanie jego kawałków. W swojej książce Loomis, prezentuje zaledwie kilka z nich.

Pierwszym, oczywistym skojarzeniem, jakie przychodzi na myśl, są tosty francuskie, które Francuzi nazywają "pain perdu" - stracony chleb. Jak zapewnia Susan Herrmann Loomis, autorka książki "W mojej francuskiej kuchni" to danie, to nie tylko wyraz oszczędności, ale przede wszystkim doskonały pomysł na szybkie śniadanie, pożywny brunch, albo pyszny i słodki podwieczorek, jeśli podamy tosty z konfiturą.

Na 3-4 porcje potrzebne jest jedno jajko, jeden i jedna czwarta szklanki mleka, łyżeczka cukru waniliowego, pół łyżeczki oleju waniliowego, szczypta drobnoziarnistej soli morskiej, 10 kromek broszki, albo innego pieczywa, dwie łyżki masła, cukier puder.

Reklama

- W dużej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, solą, cukrem, olejkiem waniliowym. Wkładamy tyle kromek ile się zmieści i namaczamy, aż dobrze nasiąkną, ale nie będą się rozpadać, Roztapiamy masła na patelni i smażymy namoczony chleb, z każdej strony, aż się zrumieni - wyjaśnia Loomis. Tosty można posypać cukrem pudrem i podawać z konfiturami.

Ale tosty francuskie to nie jedyny sposób na wykorzystanie zeschniętego pieczywa. W swojej książce, Loomis dzieli się przepisem na placek chlebowo - jabłkowy według Marie Boivin.

- Marie Boivin przyrządza to wspaniałe danie z resztek pieczywa. Przypomina ono pudding chlebowy, z tym, że jabłka mają w nim przewagę nad chlebem. Marie lubi podawać je na ciepło, prosto z piekarnika na podwieczorek. Czasem rozszerza listę składników o szklankę rodzynek i odrobinę rumu. Ja lubię cynamon - opisuje Susan Herrmann Loomis.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy dwóch dużych jajek, trzech szklanek pełnotłustego mleka, szczypty drobnej soli morskiej, pół szklanki cukru waniliowego, łyżeczki oleju waniliowego, skórki otartej z połowy cytryny, 250 g chleba z poprzedniego dnia, pokrojonego na 5 cm kwadraty, trzech średnich jabłek, dwóch łyżek masła, cynamon.

- W dużej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy mleko, ubijając, aż połączy się z masą jajeczną, następnie dodajemy sól, pół szklanki cukru waniliowego, olejek waniliowy i skórkę z cytryny. Zanurzamy kawałki chleba i zostawiamy na 20-25 minut, aż dobrze nasiąkną. Delikatnie mieszamy raz lub dwa, aby się upewnić, że wszystkie kwadraty są w jednakowym stopniu nasączone. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę - instruuje pisarka.

- Do pokrojonego chleba dosypujemy kawałki jabłek i wkładamy całość do naczynia wcześniej wysmarowanym roztopionym masłem. Całość posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 40 min, aż ciasto się zrumieni, a masa jajeczna stężeje - wyjaśnia.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy