Stęchły zapach mokrej ścierki - tak pachnie zepsute wino

Wino o zapachu korka ma nieprzyjemny smak. Powód? Zawarte w nim zanieczyszczenia wyłączają komórki węchowe w ludzkim nosie.

Obecna niekiedy w korku substancja o nazwie trójchloroanizol (TCA) może się przedostawać do wina, nadając mu stęchły zapach porównywany do mokrej ścierki, mokrego ziemniaka, psa, wilgotnej ziemi czy gnijących liści. "Korkowe" wino nie daje się pić i trzeba je wylać. Nawet gdy zapach nie jest specjalnie nieprzyjemny, trunek zawierający TCA traci smak.

Naukowcy z zespołu prof. Hiroko Takeuchi (Uniwersytet w Osace) twierdzą, że problemem może być nie tyle zapach TCA, co jego tłumiący wpływ na zmysł węchu.

Podczas badań analizowano sposób, w jaki ośrodki węchowe ludzi i traszek reagowały na TCA. Okazało się, że związek ten zmniejszał aktywność komórek odbierających bodźce węchowe. Zdaniem naukowców, tłumiąc zdolność ludzkiego nosa do odczuwania zapachów TCA powoduje węchowe złudzenia, odpowiedzialne za domniemaną stęchłą woń.

TCA może powstawać podczas procesu sterylizacji, przy przechowywaniu czy w transporcie. Doskonaląc te elementy można by zmniejszyć ryzyko powstania zabójczej dla smaku substancji. Autorzy badań planują także wykorzystać właściwości trójchloroanizolu do opracowania sposobów ukrywania przykrych zapachów.

Reklama
PAP life
Dowiedz się więcej na temat: wino | zapach | korek | naukowcy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy