Sos chimichurri. Argentyński dodatek do grilla

Sos chimichurri świetnie pasuje do wołowiny /123RF/PICSEL
Reklama

Sos chimichurri to przysmak pochodzący z Argentyny, który króluje tam podczas biesiad organizowanych przy grillu,tzw.asado. Jego najważniejszy składnik to natka pietruszki. Sos ten świetnie wpływa na trawienie i jest bardzo zdrowy. Możesz go przyrządzić ze składników, które są łatwo dostępne w Polsce.

Sos ten zadomowił się w Argentynie dzięki Baskom, którzy w XIX w. masowo emigrowali do Ameryki Południowej. Przypuszczalnie jego dźwięczna nazwa pochodzi od baskijskiego słowa "tximitxurri", które oznacza "mieszankę różnych rzeczy".

Chimichurri skomponujesz z natki pietruszki, liści oregano, czosnku, papryczki chili, oliwy z oliwek i octu winnego. Do tego sól i pieprz. Możesz go też wzbogacić kolendrą, cebulą i szczypiorkiem. Po wymieszaniu tych składników otrzymasz sos, który z wyglądu przypomina włoskie pesto. Warto ten przysmak odstawić na noc do lodówki, aby smaki nabrały wyrazistości.

Reklama

Argentyńczycy w chimichurri maczają upieczone kawałki mięsa i warzyw. Sos sprawdzi się też również jako marynata do ryb i drobiu.

Chimichurri ułatwia strawienie steków. Poza tym jest bardzo bogaty w witaminę C (to przede wszystkim zasługa natki pietruszki), która wzmacnia odporność organizmu, a także ma działanie antyoksydacyjne.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy