Serwatczanka - zamiast barszczu czy żurku

Serwatczanka jest znakomita zamiast żuru lub białego barszczu /123RF/PICSEL
Reklama

Wielkanocnym specjałem Dukielszczyzny (woj. podkarpackie) jest zupa o nazwie serwatczanka. Przygotowuje się ją zamiast barszczu czy żurku. "Bardzo wzmacnia organizm i smakuje wybornie" - zachwala ją jeden z mieszkańców Dukli.

Wielbicielem serwatczanki jest Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia "Polska Ekologia". Promując żywności ekologiczną, na Wielkanoc poleca specjał charakterystyczny dla jego regionu, leżącej na Podkarpaciu Dukielszczyzny.

- U nas w Dukli zamiast barszczu czy żurku gotuje się serwatczankę. Zapewne, dlatego, że serwatka bardzo wzmacnia organizm i smakuje wybornie - mówi.

Krajmas podaje przepis opracowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Głojscach. Oto składniki potrzebne do przygotowania serwatczanki: 1,5 l serwatki, 0,5 l wywaru na wędzonce, 6 jaj ugotowanych na twardo, 3 łyżki masła, 6 łyżek utartego chrzanu, 35 dag wędzonego boczku, 35 dag wędzonej kiełbasy, sól i pieprz - do smaku.

Reklama

- Po zagotowaniu wywaru i serwatki dodaj łyżkę świeżo startego chrzanu, a także utarte na płynną masę zmieszane z rosołem żółtka z uprzednio ugotowanych jajek. Wkrój wędzoną kiełbasę i tak duże plastry boczku, aby nie spadały z łyżki. Dodaj pokrojone białka z wcześniej zdekompletowanych jajek. Nie żałuj dodatków, gdyż zupa ma być gęsta. Dopraw do smaku płaską łyżką masła, odrobiną pieprzu i soli. Nie przesadzaj z soleniem, gdyż już wędzonka była słona. Doprowadź zupę do chwilowego zagotowania i ją odstaw. Przed rozlaniem ułóż na talerzach porcje świeżo startego chrzanu - instruuje Krajmas.

Prezes stowarzyszenia zachęca ponadto, by do przygotowania śniadania wielkanocnego, wykorzystać polskie produkty ekologiczne:

- Możemy sprawić wielką radość naszym rodzinom, znajomym, właśnie kupując takie produkty. Przynajmniej raz w roku spróbujmy czegoś innego, czegoś specjalnego.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy