Przysmak, w którym można się zakochać

Kaloryczna bomba, - tak najczęściej określana jest golonka wieprzowa. Rarytas ten potrafi zaspokoić nawet największego łasucha. Nieprzypadkowo mówi się, że to przysmak męskiej kuchni.

Golonka ulokowała się w rankingu najbardziej tłustych potraw. Trudno się dziwić, bo tylko w 100 g golonki zawarte jest prawie 300 kcal, ok. 25 g tłuszczu i ok. 19 g białka zwierzęcego. 


Dlatego golonka najchętniej spożywana jest przez mężczyzn, gdyż dostarcza im wystarczającej ilości energii, jest źródłem niezbędnego im budulca mięśni - białka i tłuszczu, który panowie najczęściej szybko spalają podczas dużego wysiłku fizycznego. Ale sycąca golonka nie jest tylko spożywana z uwagi na zawartość cennych składników odżywczych i wysoką kaloryczność. Do tego wszystkiego jej oczywistym wręcz atutem jest niepowtarzalny i charakterystyczny smak. 

Reklama

"Marzy mi się doskonale przyrządzona golonka i kufel piwa", takie zdanie z pewnością nie jeden raz dało się słyszeć z męskich ust. Zwłaszcza po dniu wyczerpującej pracy. Panowie uwielbiają wręcz rozkoszować się smakiem tego wieprzowego specjału właśnie przy dobrym piwie i w dobrym, męskim towarzystwie. 

Ale nie tylko mężczyźni przepadają za tym rarytasem. Jak się okazuje znajdą się też panie, których nie przerażają straszące z tabel kalorycznych wysokie liczby. Te bardziej cenią sobie walory smakowe i dobre samopoczucie, jakie pojawia się po zasmakowaniu wybornej golonki. Dla niedowiarków, którzy nie chcą dać się przekonać, że damskie grono również celebruje konsumowanie golonki świetną okazją do rozwiania swoich wątpliwości są odwiedziny na Dniach Golonki. Tam, można spotkać zarówno panów i panie, zajęte pałaszowaniem wybornych golonek. 

Tak, bo golonka właśnie doczekała się swojego święta. Nie ma ściśle ustalonego terminu, w którym wszyscy krajanie w swoich miastach mogą rozkoszować się do woli różnorodnością potraw przyrządzanych z golonki. Jednak najczęściej Dni Golonki organizowane są w wielu dużych miastach w okresie jesiennym, rzadziej w okresie późnej zimy. Wtedy to można skorzystać z szerokiej palety dań z golonki.

  Smaczna i sycąca, ale spożywana w nadmiarze może przyczyniać się do otyłości, podniesienia poziomu szkodliwego cholesterolu i wielu dolegliwości związanych z tym stanem. Dlatego golonkę najkorzystniej nie tylko dla żołądka, podniebienia, ale i dla zdrowia jest konsumować raczej okazyjnie niż systematycznie. Wtedy delektowanie się jej smakiem może stać się okazją do prawdziwego świętowania i nigdy nie spowszednieje. A o to przecież chodzi.

Oto przepisy, które z pewnością zaspokoją apetyty największych łasuchów.

Golonka z ziemniakami

Składniki, które będą potrzebne do przygotowania potrawy: 3 małe golonka wieprzowe, ok. 1 kg drobniejszych ziemniaków, 2 średnie cebule, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, tymianek, 2 spore gałki czosnku, 1, 5 szklanki mocnego piwa.

Przygotowanie: golonkę należy dokładnie obejrzeć i sprawdzić czy nie ma na niej szczeciny, w takim wypadku lub profilaktycznie, golonkę można lekko opalić nad płomieniem, a przypalone włoski zeskrobać ostrym nożem.

Po takim wstępnym zabiegu golonka powinna być dokładnie umyta pod strumieniem zimnej wody i odstawiona na cedzak, aby obciekła. Można ją lekko osuszyć przy użyciu kuchennych ręczników papierowych.

Przy użyciu ostrego noża należy zrobić w golonce sporą liczbę nacięć, im głębsze, tym lepiej.

W mieszaninie soli, pieprzu i tymianku obtaczamy wcześniej obrany i pocięty na połówki lub ćwiartki czosnek i wkładamy głęboko w przygotowane nacięcia.

Pozostałą mieszaniną przypraw nacieramy całą powierzchnię golonki i odstawiamy ją w chłodne miejsce na ok. 5 - 6 godzin.

Po tym czasie golonkę należy lekko obsmażyć na dużej patelni na rozgrzanym smalcu.

Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego, polewamy piwem, obkładamy liśćmi laurowymi, obsypujemy zielem angielskim i przykrywamy grubo pokrojonymi płatami cebuli. W stawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 ˚ C i pieczemy ok. 2 godzin. Dobrze jest w tym czasie 2- 3 razy wyjąć naczynie i po otwarciu polać całą golonkę, nagromadzoną na dnie naczynia piwną zalewą, można je nawet obrócić.

W tym czasie bardzo dokładnie myjemy ziemniaki i zalewamy je wrzątkiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Odcedzamy.

Pod koniec pieczenia golonki, ostrożnie wyciągamy naczynie żaroodporne (uważać należy zwłaszcza przy otwieraniu, gdyż łatwo można poparzyć się strumieniem gorącej pary) i po otwarciu dokładamy do golonki ziemniaki. Wstawiamy jeszcze naczynie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

   

Golonko w kapuście i jabłkach

Składniki, które będą potrzebne do przygotowania potrawy: 3 małe golonka wieprzowe, 1, 5 szklanki mocnego piwa, sól, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, 30 dag kiszonej kapusty, 2 średnie cebule, Vegeta, 2 średnie jabłka.

Przygotowanie: golonki myjemy dokładnie pod strumieniem zimnej wody i obgotowujemy w dużym garnku w wodzie z dodatkiem Vegety. Golonki wyciągamy i odstawiamy na cedzak. Wywar zostawiamy w osobnym naczyniu.

Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem (2 łyżki zostawiamy). Golonko nacieramy sola, wkładamy do naczynia i podlewamy całym piwem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ˚ C i pieczemy przez ok. 1, 5 godziny. W tym czasie wyciągamy 2-3 razy golonko, obracamy i polewamy zalewą piwną z dna naczynia.

W międzyczasie obieramy i kroimy w drobną kosteczkę cebule.

Po upływie ok. 90 minut do naczynia z golonkami dodajemy kiszoną kapustę, pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut.

Po tym czasie wyciągamy naczynie z golonkami, dolewamy wywar powstały z obgotowywania golonki. Na samej górze kładziemy pokrojone w cienkie plastry jabłka i rozsmarowujemy pozostałe 2 łyżki smalcu.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 40 minut.

Golonka gotowana z jarzynami

Składniki, które będą potrzebne do przygotowania potrawy: 1 duża golonka wieprzowa (najlepiej tylna), 1 duży seler, 6 średnich marchewek, 3 średnie pietruszki, 1 duży por, 1 duża cebula, 1 kostka rosołowa drobiowo - wołowa, maggi, Vegeta, sól, pieprz, kilka łyżek smalcu.

Przygotowanie: golonkę opalamy nad ogniem, gdy znajduje się na niej nawet drobna szczecina. Dokładnie myjemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy woda, tak, aby golonka nie wystawała nad jej poziom.

Doprowadzamy do stanu wrzenia, aż pojawią się pierwsze "szumowiny", usuwamy je nalewką lub łyżką i dodajemy wszystkie obrane i umyte jarzyny oraz wszystkie przyprawy; sól, pieprz, maggi, Vegetę, kostkę rosołową.

Gotujemy ok. 3 do 3, 5 godziny.

Po tym czasie wyciągamy delikatnie i odstawiamy na talerz.  Naczynie żaroodporne wysmarowujemy smalcem i wkładamy golonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 ˚ C na ok. 30 minut.

 Przypomnimy jeszcze tylko, że golonka najlepiej smakuje, gdy podana jest w towarzystwie piwa. Doskonale komponują się z nią smakowo, kiszona kapusta, buraczki, papryka konserwowa, ostre marynowane sałatki warzywne (pomidor, ogórek, cebula), chrzan lub musztarda.

Życzymy smacznego, ale i odrobiny rozsądku w częstotliwości smakowania golonki. Bo, kto raz jej zasmakuje, będzie chciał ją kosztować częściej. Jednak należy pamiętać, że wszystko wyjdzie nam na zdrowie, jeśli zachowamy umiar. 

 

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | kulinaria
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy