Pomidor - tanie warzywo, które uratuje cię przed rakiem

Jeszcze nie tak dawno popularna była gra w pomidora. Wygrywał ten, kto na każde, nawet najbardziej absurdalne pytanie odpowiadał "pomidor". I miał rację: pomidor wpływa na poprawę metabolizmu, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i sprzyja rozszerzaniu naczyń krwionośnych.

Pomidora zalicza się dziś do grupy żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz dostarczania podstawowych składników odżywczych, zapewnia organizmowi dodatkowe korzyści zdrowotne.

Z badań wynika, że pomidor, dzięki zawartości kwasu liponowego (ALA), wpływa na poprawę metabolizmu, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, sprzyja rozszerzaniu naczyń krwionośnych i chroni przed występowaniem retinopatii cukrzycowej.

Jednym z podstawowych składników warzywa jest także likopen - organiczny związek chemiczny z grupy karotenów, zaliczany do antyoksydantów. To właśnie on nadaje pomidorowi czerwony kolor, a ponadto, podobnie jak witamina C, pomaga zwalczać wolne rodniki.

Reklama

Nie bez znaczenia pozostaje również cholina. Substancja ta wspomaga u człowieka procesy snu, kurczenia się mięśni, nauki i pamięci.

Odpowiada m.in. za prawidłową budowę błon komórkowych, przekazywanie impulsów nerwowych, absorpcję tłuszczy oraz obniża stan zapalny organizmu.

Wielu badaczy podkreśla istotny związek między konsumpcją pomidorów a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka, w tym raka prostaty, odbytu, płuc, żołądka czy piersi.

Wysoka zawartość potasu, błonnika i innych wspomnianych wyżej składników (cholina, witamina C) zapobiega występowaniu chorób układu krążenia, zawałów i wylewów, a w dodatku pozwala zachować odpowiednią masę mięśniową, gęstość kości i uniknąć powstawania kamieni nerkowych.

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: pomidor | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama