Najbardziej popularny chleb na świecie pieką na Hawajach

Chleb bananowy /123RF/PICSEL
Reklama

Podczas pandemii koronawirusa wypiek w domu zyskał na popularności. Google informuje, że liczba wyszukiwań pieczywa bananowego osiągnęła rekordowy poziom, dzięki czemu jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów na świecie. Eksperci ds. żywności nie są zaskoczeni.

Chleb bananowy jest jednym z najczęściej wyszukiwanych chlebów w Internecie, a przepis na jego wypiek jest tematem niekończących się dysput w sieci. Izolacja sprawiła, że wielu oddało się kulinarnym eksperymentom, z których chlebek bananowy wydaje się najłatwiejszym. Jeśli szukamy inspiracji i sprawdzonych receptur, warto udać się w podróż po Hawajach.

"Ludzie teraz pieką, bo są w domu, boją się, są zestresowani i potrzebują pocieszenia" - powiedział BBC PJ Hammel, autor książek kucharskich i bloger.

Reklama

Przyznaje, że chlebek bananowy to doskonały start ze względu na jego prostotę i wykorzystanie podstawowych składników. Chleb bananowy należy do kategorii chlebów szybkich, które można wypiekać bez drożdży. Stał się popularny w XX wieku wraz z rosnącą popularnością sody oczyszczonej i proszku do pieczenia, które są dodawane do przepisów jako środek spulchniający.

Na drugiej co do wielkości wyspie w archipelagu Hawajów, Maui, chlebek bananowy to prawdziwy mariaż smaków. Tam chlebek bananowy to wyjątkowo wilgotne ciasto, niektórzy wzbogacają je o różne dodatki, kawałki czekolady, orzechy makadamia, kokos lub ananas. Jednak siostry Aina i Kahala Harold, które zajmują się wypiekaniem chlebka bananowego od lat, wolą prosty wypiek, bazujący na recepturze przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

Trudno stwierdzić, co czyni hawajskie wypieki tak wyjątkowe, siostry Harold sądzą, że na smak wypiekanego przez nie chlebka niewątpliwie wpływają różne odmiany bananów, po które sięgają. "Im są brzydsze, bardziej dojrzałe, tym słodszy smak" - podkreślają w BBC. Dodają do tego jeszcze jeden składnik, którego prawdopodobnie nie ma w żadnym przepisie.

"Ludzie biorą pierwszy kęs i mówią: pamiętasz, jak babcia robiła chlebek bananowy? Nie wiem, czy dziś wiele babć tak robi, ale jedzenie smakuje lepiej, jeśli tworzysz je wspólnie z rodziną" - zauważają.

Jak samemu upiec chleb bananowy? Oto składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól

1. Banany obrać. Jeden pokroić w plastry, resztę rozgnieść widelcem. Orzechy drobno posiekać. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. 

2. Masło roztopić w niedużym rondlu, przestudzić, wymieszać z rozkłóconymi jajkami, cukrem waniliowym i trzcinowym oraz mąką. Na koniec dodać orzechy i banany. Tego ciasta nie trzeba miksować - składniki wystarczy dokładnie połączyć przy pomocy widelca. 

3. Masę przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 50-60 min (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku).

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy