Męskie grillowanie: Żeberka na ostro

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

1 kg chudych żeberek
Marynata:
5 ząbków czosnku
15 gramów chrzanu
25 gramów musztardy
20 gramów sosu pomidorowego lub w ostateczności przecieru
75 ml oliwy
sól, pieprz, ostra papryka, chilli

Przygotowanie:


Składniki należy dokładnie wymieszać, nasmarować nią pokrojone w niezbyt szerokie paski żeberka i odstawić w zimne miejsce na dobę.

Piec na średnio rozgrzanym ruszcie przez ok. 45 minut często smarując i przewracając. Podawać z gotowaną kukurydzą.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama