Męskie grillowanie. Wołowina po japońsku

Wołowina po japońsku zadziwia aromatem /123RF/PICSEL
Reklama

W zasadzie nie ma kraju, w którym by się nie grillowało. O ile w Polsce króluje kiełbasa i karkówka, tak Japończycy preferują wołowinę i ryby.

Wołowina jest mięsem, które może okazać się znakomitym kompanem zdrowej diety. Zawiera dużo kreatyny, która może pomóc budować mięśnie. Do tego solidna dawka żelaza oraz sprzężony kwas linolowy - składniki, których próżno szukać w takiej ilości w drobiu czy wieprzowinie.

Jednak jej przygotowanie często nastręcza wiele problemów, a wystarczy dosłownie kilka minut by zrobić soczystą, aromatyczną i delikatną wołowinę.

Składniki:

Reklama

400 g wołowiny
3 ząbki czosnku
75 ml sosu sojowego
20 gramów brązowego cukru
40 ml sake
25 ml oleju sezamowego

Przygotowanie:

Mięso kroimy na cienkie plastry o grubości maksymalnie centymetra, najlepiej ciut mniej. Czosnek przeciskamy  i mieszamy z pozostałymi składnikami w misce.

Mięso wkładamy do powstałej marynaty i odstawiamy na  2-3 godziny. Zamarynowane mięso układamy na bardzo rozgrzanym ruszcie na maksymalnie 3 minuty. Obracamy, smarujemy marynatą i po kolejnych 3 minutach ściągamy. Dajemy mięsu kilka minut na odpoczynek i podajemy z ryżem oraz warzywami.


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy