Męskie grillowanie: Szaszłyk z serem i mirabelkami

Na ruszcie może się znaleźć także ser /123RF/PICSEL
Reklama

Miłe spotkanie w ogrodzie z przyjaciółmi przy grillu nie musi oznaczać nieodłącznej karkówki i kaszanki. Pokuśmy się o przygotowanie oryginalnych przekąsek, które zachwycą gości i domowników. Idealne będą szaszłyki lub grillowana makrela z guacamole.

W Polsce na grillu niepodzielnie króluje kiełbasa, drugie miejsce na podium zajmuje karkówka, a trzecie kaszanka. Wszystko to obficie popijane piwem. Polacy bardzo niechętnie zmieniają przyzwyczajenia kulinarne.

Za mistrzów w dziedzinie robienia szaszłyków do tej pory uważa się Gruzinów. W gruzińskiej tradycji mięso przygotowuje tylko wyłącznie mężczyzna, kobieta nie ma prawa nawet zbliżyć się do cielęcego, czy wieprzowego szaszłyku. My proponujemy szaszłyk przygotowywany w niezbyt tradycyjny sposób.

Reklama

Do przygotowania szaszłyków z mirabelkami potrzebujemy:

Składniki:

3 kozich serów,

150 g bresaoli (długo dojrzewająca suszona wędlina z mięsa wołowego wysokiej jakości),

250 g śliwek mirabelek,

2 cebul,

pieprzu i soli, 4 zielonych papryk, oliwy

Przygotowanie:

Kroimy ser kozi na ćwiartki i zawijamy każdą kostkę w połówkę plastra bresaoli. Kroimy cebule na ćwiartki, a paprykę na plastry. Nabijamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie: kozi ser, wydrylowane wcześniej, bardzo dojrzałe mirabelki, cebulę i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Polewamy szaszłyki olejem i grillujemy do uzyskania złotego koloru.


INTERIA.PL/PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy