Męskie grillowanie: skrzydlata przekąska

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu. Tym razem przygotowaliśmy grillowane przekąski do piwa.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

1 kilogram skrzydełek

125 ml sosu pomidorowego

85 gramów brązowego cukru

1 łyżeczka chili w proszku

Po pół łyżeczki: oregano, czosnek w proszku, tymianek, cebula w proszku, , pieprz, bazylia

Przygotowanie:

W misce mieszamy cukier z keczupem i wszystkimi przyprawami.

Okrajamy końcówki skrzydełek, opłukujemy je i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Wkładamy je do miski zalewamy sosem i marynujemy około godziny.

Tak przygotowane skrzydełka pieczemy na ruszcie po 10 minut z każdej strony dość często smarując je pozostałym sosem.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama