Męskie grillowanie: Polędwica z rusztu

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie. 


Składniki:

30 gramów świeżego rozmarynu
4 ząbki czosnku
10 gramów skorki z cytryny
50 ml soku z cytryny
30 ml oliwy
20 gramów miodu
10 gramów chilli
50 gramów musztardy dijon
50 ml sosu sojowego
50 ml soku pomarańczowego
ok. 600 gramów polędwicy wieprzowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty należy wymieszać. Około 100 ml marynaty należy pozostawić do smarowania. Pozostałą marynatą natrzeć mięso i wstawić na dobę w chłodne miejsce.

Grillować najpierw na średnio rozgrzanym ruszcie przez 2 minuty z każdej strony. Później odstawić w miejsce, gdzie grill jest chłodniejszy i grilować 15 minut z każdej strony często smarując marynatą. Należy pamiętać, aby co minutę, dwie obracać mięso i smarować marynatą.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama