Męskie grillowanie: Łosoś z rusztu

Mięso ryb jest bardzo zdrowe i świetnie nadaje się na ruszt. Dzięki wykorzystaniu odpowiednich akcesoriów (np. cedrowej deski), możemy nadać im specjalnego, wędzonego aromatu i sprawić, że będą jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze.

Najlepsze ryby na grilla to takie, których mięso jest najbardziej zwarte, np. łosoś lub tuńczyk. Bez problemu można przyrządzać także te o delikatniejszej strukturze mięsa, jednak trzeba poświęcić im nieco więcej uwagi. Dobrze jest również wybrać rybę, która nie ma wielu ości, np. pstrągi, węgorze, sumy czy łososie.

Ryby najlepiej przygotować na specjalnych deskach do grillowania. Dzięki nim są one delikatniejsze w smaku oraz zyskują wyśmienity, wędzony aromat. Dzięki deskom, uniknąć można także przypalenia produktów czy przywierania ich do rusztu. Najczęściej wybierane są deski cedrowe. Ich unikalny i mocny aromat doskonale łączy się z wieloma potrawami.

Reklama

Deskę należy moczyć przez minimum godzinę w wodzie. W zależności od tego, jaką potrawę będziemy przyrządzać, wodę możemy posolić, dolać do niej soku jabłkowego czy też zastąpić winem lub piwem. Następnie odpowiednio namoczoną deskę kładziemy na mocno rozgrzany ruszt i zamykamy pokrywę grilla. Po kilku minutach przekręcamy deskę na drugą stronę. Jeśli usłyszymy charakterystyczne "strzelanie", będzie to oznaczało, że na deskę możemy położyć rybę. Należy również pamiętać, iż deska powinna się delikatnie dymić, ale nie palić.

Jeśli nie dysponujemy specjalnymi deskami do grillowania, to możemy wykorzystać kilka innych sposobów. Rybę można grillować bezpośrednio na ruszcie. Należy jednak pamiętać, żeby posmarować ją cienką warstwą oleju, dzięki czemu nie będzie przywierała. Innym sposobem jest grillowanie ryby w folii lub z wykorzystaniem specjalnych koszy do grillowania.

Warto dodać, że ryby wymagają zaledwie kilku minut na ruszcie i to najlepiej na mocno rozgrzanym. Wtedy ich skórka stanie się chrupiąca. Zbyt długie grillowanie spowoduje, że mięso zacznie się rozpadać. Zakłada się, że na każdy centymetr grubości mięsa przypadają 3-4 minuty grillowania.

Składniki:

1 filet z łososia ze skórą

2 kromki czerstwego chleba pszennego bez skorki

60 gramów lekko uprażonych, obranych ze skorki orzechów laskowych

2 obrane ząbki czosnku

3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

125 ml oliwy z oliwek

1 mała garść natki pietruszki

gruboziarnista sól morska, świeżo zmielony pieprz

100 g brązowego cukru

Przygotowanie:

Pieczywo należy przez chwilę moczyć w wodzie, wycisnąć i następnie odstawić. Orzechy razem z czosnkiem drobno sieczemy lub rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy pieczywo i sok z cytryny, miksujemy wszystko razem na gładko. Nie wyłączając miksera, do masy powoli wlewamy oliwę. Następnie dodajemy pietruszkę, łyżeczkę soli i pieprzu. Sos ponownie miksujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Rybę filetujemy, a później rozkrajamy w poprzek. Tak przygotowane mięso przyprawiamy solą i pieprzem.

Następnie namoczoną deskę do grillowanie umieszczamy bezpośrednio nad żarem w średniej temperaturze. Gdy po 5 - 7 minutach deska zacznie dymić, odwracamy ją na drugą stronę i układamy na niej, skórą do dołu, filet z łososia. Mięso pieczemy do czasu, aż zbrązowieje z wierzchu. Od czasu do czasu należy posmarować oliwą.

Gotowe danie podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grill
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy