Męskie grillowanie: Kurczak w kurkumie

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

4 ćwiartki kurczaka
Marynata:
30 gramów kurkumy
sól jodowana
15 gramów brązowego cukru
kolendra
pieprz
mięta
50 ml wody
50 ml oliwy

Przygotowanie:


Ćwiartki kurczaka myjemy, dzielimy kawałki po połowie. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, a następnie wkładamy do niej ćwiartki kurczaka. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 24 godziny w zimne miejsce.

Mięso grilujemy na średnio rozgrzanym ruszcie przez ok 15 minut z każdej strony często smarując marynatą.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy