Męskie grillowanie: Kurczak sezamowo-miodowy

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

1 kg podudzi
5 gramów pieprzu cayenne
5 gramów ostrej czerwonej papryki
50 gramów płynnego miodu
30 gramów sezamu
30 ml oliwy
odrobina soli

Przygotowanie:


Wszystkie przyprawy mieszamy razem z oliwą oraz miodem. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso, umieszczamy w naczyniu ze szczelnym wieczkiem i wkładamy do lodówki na dobę. Następnie nóżki obtaczamy w sezamie. Grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie około 25 minut.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy