Męskie grillowanie: Amerykańskie burgery

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Są jednak oczywiście wyjątki i do każdego dania powinniśmy podchodzić indywidualnie. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

O tym, że alkohol wykorzystywany do przygotowywania potraw wydobywa z nich najlepsze aromaty i poprawia teksturę, wie chyba każdy. Kiedy jednak używamy whiskey z Tennessee dodajemy trunek, który swój wyjątkowy smak czerpie z używanych tylko raz dębowych beczek. Jack leżakuje w nich minimum cztery lata. W tym czasie wnika w drewno, i "wyciąga" z niego bursztynową barwę.

Z kolejnych warstw czerpie naturalne dębowe aromaty i subtelną słodycz karmelizowanego cukru. Później wszystko to może "oddać" potrawom.

Składniki do burgerów:

1 kg mielonego wołowego mięsa (dobrej
jakości, nie może być zbyt chude)
4 łyżki sosu Worcestershire
4 łyżeczki Tabasco
1 cebulka szalotka drobno posiekana
1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
kilka łyżek oleju roślinnego (do smarowania
burgerów przed pieczeniem)

Pozostałe składniki:

4 bułki do burgerów
1 cebula czerwona
1 pomidor
2 średnie ogórki kiszone
4-8 plasterków marynowanej ostrej
zielonej papryki, np. jalapeño
4 plasterki chrupiącego boczku
wieprzowego lub bekonu
4 łyżeczki majonezu
4 liście zielonej sałaty

Składniki do sosu:

6 łyżek przecieru pomidorowego lub
dobrej jakości łagodnego ketchupu
2-3 łyżki oleju roślinnego
3 cebulki szalotki
1 ząbek czosnku
1 świeża papryczka chili
40 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey
1/2 łyżeczki soli morskiej do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy zmielone mięso z sosem Worcestershire i Tabasco, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem (opcjonalnie dodajemy garstkę posiekanej drobno szalotki). Mieszamy bardzo dokładnie dłonią. Przykryj folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Dzielimy mięso na 4 części i formujemy burgery. Na środku każdego robimy kciukiem małe wgniecenie, aby nie zmieniały kształtu podczas pieczenia. Smarujemy burgery olejem przy pomocy pędzelka - zapobiegnie to przyklejaniu się do rusztu.

Czas przygotować sos. W małym garnku lub na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, delikatnie przesmażamy, dodajemy przecier pomidorowy i dobrze mieszamy. Gdy sos się zagotuje,
wlewamy 40 ml Jacka Daniel’sa i mieszamy. Dodajemy drobno posiekane chili, doprawiamy solą morską i pieprzem.

Burgery pieczemy na rozgrzanym grillu około 10 minut w wysokiej temperaturze. Uważamy jedynie, aby zbytnio ich nie wysuszyć burgerów nad ogniem.

Bułkę przecinamy na pół i kładziemy na grillu, by była chrupiąca. Smarujemy bułkę majonezem, kładziemy na niej burgera, smarujemy sosem BBQ z dodatkiem Jacka Daniel’sa i dodajemy pozostałe warzywa. 

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy