Marchewkowe pappardelle z krewetkami

To szybkie i ładnie prezentujące się danie z marchewek i krewetek.

Pokrojone w cienkie paski i ugotowane na parze marchewki przypominają szeroki makaron pappardelle. Tak przygotowaną marchew możesz przyrządzić również z innymi dodatkami. Ze słodkimi marchewkami bardzo dobrze komponują się słodkawe krewetki i orzechy oraz kolendra - to klasyczne zestawienie smaków.

Najlepiej używać krewetek surowych (poznasz je po szarym kolorze), które można kupić również w postaci mrożonej. Są one zdecydowanie smaczniejsze i bardziej soczyste od najpopularniejszych różowych, które mrozi się po uprzednim ugotowaniu.

Składniki na 2 porcje


- ok. 6 dużych marchewek
- 12 dużych surowych krewetek (mogą być mrożone)
- ok. 40 g orzechów nerkowca
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- mały pęczek kolendry
- pieprz
- sól
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 2 szczypty czarnego sezamu
- olej do smażenia

1. Jeżeli dysponujesz krewetkami w całości, usuń główki i pancerze. Możesz również zostawić końcowy segment pancerzyka z ogonem, dzięki temu krewetki będą ładniej wyglądać. By oczyścić krewetki, natnij je nożem i usuń przewód pokarmowy widoczny w postaci ciemnej niteczki od strony grzbietu.

Reklama

2. Marchewki umyj i obierz, a następnie obieraczką do warzyw pokrój je na paski. To, co zostanie z marchewek, możesz wykorzystać do sosu albo zupy.

3. Ugotuj paski marchewek na parze (ok. 8-10 minut).

4. Odetnij górną część pęczka kolendry z ładnymi listkami i odłóż. Resztę kolendry posiekaj wraz z łodyżkami.

5. W tym czasie na suchej głębokiej patelni upraż orzechy. Gotowe zdejmij z patelni.

6. Wlej na patelnię trochę oleju, wrzuć krewetki i smaż do momentu, aż zaczną zmieniać kolor. Wlej ocet, dodaj miód i orzechy. Smaż całość przez chwilę, aż krewetki i orzechy pokryją się glazurą z miodu, ale niezbyt długo, wystarczy dosłownie kilkanaście sekund.

7. Na patelnię przełóż ugotowaną marchewkę, dodaj posiekaną kolendrę, dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą. Wymieszaj wszystkie składniki.

8. Porcje pappardelle podaj ze świeżymi listkami kolendry, posypane odrobiną wiórków kokosowych i czarnego sezamu.

Przepis pochodzi z książki Szymona Kubickiego Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Literackiego 24 września.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy