Kurczak z cieciorką i ryżem po libańsku

Bogata, aromatyczna, smaczna, a przede wszystkim zdrowa – mowa o kuchni libańskiej. Różnorodnej pod względem smaku oraz kolorystyki, za sprawą produktów i składników pochodzących z różnych regionów: tureckich, perskich i ormiańskich.

Kuchnia libańska jest esencją całej kuchni bliskowschodniej. Jej niepowtarzalny smak zawdzięczamy przede wszystkim wyjątkowym ziołom i orientalnym sosom.

W kuchni libańskiej bardzo duże znaczenie odgrywają przystawki, podawane na zimno oraz na ciepło, np. tahina, pasta z cieciorki, czy pasta bakłażana. Uzupełnieniem większości dań jest pieczywo, które kształtem przypomina naleśniki. Główny posiłek w kuchni libańskiej składa się z trzech dań: sałatki, zupy oraz mięsa, najczęściej grillowanego w postaci szaszłyków.

Jego uzupełnieniem jest baklava, czyli libański tradycyjny deser.

Reklama

Jako danie mięsne można podać kurczaka z cieciorką. Drób jest doskonałym i stosunkowo niedrogim źródłem protein. A do tego smacznym.

Składniki:

50 g masła (najlepiej klarowanego)

filet z piersi kurczaka pokrojony w kawałki

1 drobno pokrojona cebula

1 drobno pokrojona papryczka chilli

1 szklanka białego ryżu (200g)

2 łyżki wiórków kokosowych

¾ mleczka kokosowego

1 łyżka tymianku

400 g cieciorki

pół łyżeczki kurkumy

400 ml bulionu drobiowego

drobno posiekany szczypiorek

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony filet z piersi kurczaka i podsmażamy przez 5 minut. W tym samym czasie przygotowujemy bulion z kostki rosołowej. Następnie do fileta dodajemy cebulę, papryczkę chili oraz ugotowany ryż i dusimy przez około 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe, tymianek, cieciorkę oraz mleczko kokosowe. Połowę przygotowanego bulionu przelewamy na patelnię.

Mieszając , co jakiś czas dolewamy resztę bulionu, gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodajemy kurkumę dla koloru i posypujemy szczypiorkiem dla smaku.


INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama