Kiwano. Warzywo, które nie zepsuje się nawet przez pół roku

Kiwano, warzywo, które bardzo długo utrzymuje przydatność do spożycia /123RF/PICSEL
Reklama

Pochodzi z Afryki. Smakuje jak połączenie ogórka, kiwi i melona. Pomarańczową skórkę pokrywają wydatne kolce. Oto kilka cech charakterystycznych opisujących warzywo o nazwie kiwano.

W nielicznych polskich supermarketach, w dziale z egzotycznymi warzywami i owocami, dostrzec można osobliwe wyglądające kiwano. Alternatywnie nazywane ogórkiem afrykańskim lub rogatym. Początkowo ma barwę zieloną, a gdy dojrzeje pomarańczową. Wnętrze wypełnia zielonożółty miąższ, zawierający nasiona.

Miąższ ma orzeźwiający smak. Nadaje się do jedzenia na surowo. W smaku przypomina kiwi, melona i ogórka, a zapach przywołuje na myśl banana. Kucharze dodają kiwano do sałatek owocowych, deserów, ryb i owoców morza.

Reklama

Warzywo to nie dostarczy więcej niż 70 kcal. Co więcej, nasiona, zawierające dużo błonnika, pęcznieją w żołądku i na dłużej zapewniają poczucie sytości. Kiwano przyśpiesza trawienia, ale - uwaga - ma też działanie moczopędne.

Ze względu na zawartość potasu, kiwano warto polecić osobom z nadciśnieniem tętniczym i innymi chorobami układu krążenia. Jest sugerowany też kobietom w ciąży, gdyż zawiera kwas foliowy.

Kiwano bardzo długo zachowuje swoje właściwości smakowe oraz odżywcze. Może leżeć w kuchni nawet pół roku, nim się zepsuje.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy