Kawa ze zbocza wulkanu

Kawa uprawiana w regionie Kau, na zboczach wulkanu Mauna Loa oraz kawa uprawiana w Paso Ancho po zachodniej stronie wulkanu Baru, pojawiła się w menu jednej z wrocławskich kawiarni. Wszystko za sprawą zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.

Nazwy tych egzotycznych kaw to: Hawaii Ka'u oraz Panama Paso Ancho.

Hawaii Ka'u jest przygotowywana z ziaren uprawianych w regionie Ka'u, na zboczach wulkanu Mauna Loa na hawajskiej wyspie Big Island. Uprawa kawy w tym miejscu rozpoczęła się już w 1890 roku. Ziarna Hawaii Ka'u są zbierane ręcznie i obrabiane przez farmerów w małych partiach w ich własnych domach.

Kawę tę charakteryzuje kokosowy smak, średnia kwasowość oraz wyczuwalne karmelowe, orzechowe oraz cytrusowe nuty.

Ka'u został niedawno uznany za region, z którego pochodzi najlepsza kawa na świecie. Potwierdzeniem tej tezy jest tytuł Coffee of the Year 2011 przyznany przez Amerykańskie Stowarzyszenie Kaw Specjalistycznych (SCAA, Specialty Coffee Association of America).

Reklama

Kawa Panama Paso Ancho z kolei pochodzi z mikroregionu Panama Paso Ancho położonego po zachodniej stronie wulkanu Baru, który jest najwyższym szczytem Panamy.

Uprawiana tam kawa jest dobrze wyeksponowana na działanie promieni słonecznych, co pozwala na równomierne dojrzewanie jej owoców. Wiele pogodnych dni, brak zimnych nocy, a także wulkaniczna gleba zapewniają idealne środowisko dla rozwoju dojrzewających ziaren.

Panama Paso Ancho to przede wszystkim cytrynowe i pieprzowe nuty smakowe, które podkreśla stonowana, kwiatowa kwasowość.

Wrocławska kawiarnia Starbucks Reserve to pierwsze miejsce w Polsce i jednocześnie trzecie, po Amsterdamie i Moskwie, w Europie kontynentalnej, gdzie goście mogą wypróbować rzadkich, egzotycznych i wyrafinowanych kaw ziarnistych oraz poznać tajemnicę parzenia kawy przy specjalnych stanowiskach "slow coffee".

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: kawa | kuchnia | kawiarnia | Wrocław
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama