Jak upiec prawdziwy chleb?

Ludzie wypiekają i jedzą chleb już od ponad 12 tysięcy lat. Wszystko wskazuje na to, że pierwszym chlebem było zbożowe pieczywo w postaci ugotowanej pasty. Od tamtego czasu sposób robienia chleba bardzo się zmienił. My proponujemy najbardziej znany przepis na chleb.

Najstarszy znaleziony chleb pochodzi z Krety, a jego wiek został określony na 6100 lat. Na początku bochenki były płaskie i twarde.

Dopiero Egipcjanie około 4500 lat temu upiekli pierwszy chleb na zakwasie. Dzięki czemu pieczywo stało się pulchne.

Od tamtego czasu zasady wypieku chleba niewiele się zmieniły. Zmienił się jedynie sposób produkcji. Z ręcznego na mechaniczny.

W Rzymie Oktawiana Augusta istniało ponad 500 piekarń. W tym samym czasie w Grecji znano około 50 gatunków chleba. W średniowieczu piekarze wypiekali ich dziewięć.

Na mechanizację pieczenia chleba trzeba było poczekać do połowy XIX wieku, kiedy we Wiedniu otwarta została pierwsza fabryka, w której na przemysłową skalę pieczono chleb.

Reklama

My chleba na przemysłową skalę nie będziemy produkować, a jedynie upieczemy tradycyjny chleb w domowym piekarniku.*

I tu uwaga: smak chleba zależy nie tylko od składników, ale też od tego w jakim piecu jest wypiekany. Zupełnie inaczej smakuje ten z pieca opalanego drewnem, a zupełnie inaczej z piekarnika gazowego, czy elektrycznego.

Składniki:

300 gramów mąki pszennej
200 gramów mąki żytniej
40 gramów drożdży
1 łyżeczka masła
1 łyżka soli
300 ml ciepłej wody
5 łyżek dowolnych ziaren (może to być słonecznik, albo mak)

Przygotowanie:

Mąkę musimy przesiać przez sitko do miski. Do mąki dodajemy sól. W kubku rozpuszczamy drożdże, masło i wlewamy do mąki.

Ręcznie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i dodajemy ziarna.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i na około pół godziny zostawiamy w ciepłym miejscu.

Po wyciągnięciu ciasta z miski wyrabiamy krótko ciasto i formujemy je na małe bochenki, albo jeden duży. Wszystko zależy od pojemnika w jakim zamierzamy piec ciasto.

Poporcjowane ciasto wkładamy do blaszki i znów ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne trzydzieści minut.

Gdy ciasto wyrośnie w blaszce nacinamy je delikatnie i smarujemy wodą lub roztworem wody i białka. Dzięki temu skórka będzie błyszcząca.

Ciasto wkładamy do piekarnika ustawionego na około 220 stopni Celsjusza i pieczemy 40 minut.

* Wszystkie przepisy, które publikujemy, zostały przetestowane przez redakcję.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb | pieczenie | kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy