Fit Kuchnia: Indyk z kus kusem na szybko

Czy szybko przyrządzony obiad może być "fit"? Oczywiście, że tak! Jeden z przykładów na taki posiłek prezentuje w kolejnym odcinku cyklu "Fit kuchnia", nasz ekspert, Jacek Bilczyński.

Tradycyjny polski obiad - schabowy i ziemniaki w żadnym wypadku nie wpisuje się w kanon "fit". Równie szybko można przygotować zdrowe i znacznie pożywniejsze danie z użyciem kaszy kus-kus oraz drobiu. Taki posiłek dostarczy energii i budulca niezbędnego do wzrostu mięśni, dobrze sprawdzi się również na diecie odchudzającej.

Jeśli zależy nam na czasie, mięso można usmażyć dzień wcześniej, a następnie odgrzać na patelni. Idealne rozwiązanie gdy na zrobienie obiadu mamy tylko 5 minut.

Kus-kus z indykiem, pomarańczą i rodzynkami



Składniki:

- 150 g piersi indyka

- 3/4 filiżanki razowej kaszy kus-kus

- 1/2 pomarańczy

Reklama

- 2-3 kwiaty brokuła

- 1 łyżeczka rodzynek

- odrobina rzeżuchy

- szczypta soli

Przygotowanie:

Pierś indyka pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na patelni teflonowej (można użyć łyżeczkę oleju kokosowego) z dodatkiem odrobiny soli. Kaszę zalać wrzątkiem do podwójnej objętości i pozostawić pod przykryciem przez 2-3 minuty. W tym czasie zblanszować brokuła.

Do gotowej kaszy dodać sok z pomarańczy, rodzynki, kurczaka i brokuła. Posypać rzeżuchą i udekorować bazylią.

Kaloryczność: 424 kcal

Białko: 35 g

Tłuszcz: 4 g

Węglowodany: 62 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy