Fit kuchnia: Dietetyczne spaghetti

Dietetyczne spaghetti w 20 minut - jak je przyrządzić? Tego dowiecie się z najnowszego odcinka cyklu "Fit kuchnia", który przygotował dla was Jacek Bilczyński.

Makaron, ryż, ziemniaki czy pieczywo to zwykle produkty, z których rezygnujemy w pierwszej kolejności, gdy przechodzimy na dietę, szczególnie, jeśli celem jest odchudzanie. Wcale jednak nie trzeba podejmować tak radykalnych kroków.

Wystarczy zamienić je na pełnoziarniste odpowiedniki. Żytnie pieczywo, ryż brązowy, bataty czy makaron z pełnego ziarna będą znakomitym kompanem zdrowej diety, nawet w okresie pozbywania się nadmiaru kilogramów. Tego rodzaju produkty są również niezastąpionym źródłem energii i powinny stanowić fundament posiłku potreningowego.

Reklama

Włoska kuchnia w wersji light

Spaghetti to typowo włoskie danie. Często jednak okraszone jest wysokokalorycznym sosem, który, w połączeniu z tłustym mięsem i dużą ilością makaronu na bazie białej mąki, stanowi poważne zagrożenie dla sylwetki. Dobra wiadomość jest taka, że i ten przepis można tak zmodyfikować, by to wyjątkowo smaczne danie stało się zdrowe i dietetyczne.

Oto prosty przepis na "odchudzone" spaghetti, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. W takiej postaci będzie znakomitą propozycją na obiad, świetnie sprawdzi się również w roli posiłku potreningowego.

Dietetyczne spaghetti

 
Składniki:

- 80 g makaronu pełnoziarnistego

- 150 g mielonej piersi kurczaka

- 3 pomidory

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 15 g twardego żółtego sera (np. parmezan, cheedar)

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- kilka listków świeżej bazylii

- szczypta oregano, pieprzu, rozmarynu, ostrej papryki i soli

Przygotowanie:

Mięso zmielić w maszynce lub drobno pokroić (ten krok można pominąć, prosząc o zmielenie kawałka chudego mięsa w sklepie), doprawić przyprawami.

Na patelni podsmażyć czosnek oraz cebulę. Dodać mięso i smażyć przez 1 - 2 minuty. Podlać odrobiną wody i pozostawić na ogniu, aż do jej odparowania. Dodać obrane i zmiksowane w blenderze pomidory.

Dusić przez 2 - 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i połączyć z sosem. Dokładnie wymieszać.

Umieścić na talerzu, posypać twardym żółtym serem i udekorować listkiem świeżej bazylii. Na koniec skropić oliwą z oliwek.

Kaloryczność: 556 kcal
Białko: 36 g

Tłuszcz: 14 g

Węglowodany: 71 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy