Crazy Chef Cooking: Szybka pizza

Po przepisie na jajko ze szparagami wchodzimy na następny level! – mówi Darek Kuźniak, w drugim odcinku serii Crazy Chef Cooking. Finalista „Top Chefa” tym razem na ekranie pokaże prosty i szybki przepis na prawdziwą, włoską pizzę. Miłego oglądania i… smacznego!

Pizza to dla mnie klasyka w każdym calu. Zaspokaja podniebienia smakoszy niezależnie od wieku. Ma tyle wcieleń ile upodobań.  O gustach się nie dyskutuje, ale swoje chętnie zaprezentuje na łamach najnowszego odcinka z serii Crazy Chef Cooking a w nim - moja wariacja na temat pizzy!

Przepis prosty i naprawdę smaczny!

Placek a’la Darek Kuźniak

W najbardziej rozpowszechnionych wersjach pizzy dostępnej na Polskim rynku jest ta - dobrze nam znana - w której każdorazowo wspólnym mianownikiem jest sos! Moja będzie inna, może trochę zrodzona z przypadku, jednak niezwykła i w swej prostocie łamiąca utarte schematy.

Moja pizza w pierwotnej wersji nie posiada sosu - wytwarza się on samoistnie - dopiero w piecu, gdzie pod wpływem temperatury pomidory ulegają "transformacji" i uwalniają niezwykle aromatyczne soki.

Reklama

Po wyjęciu z piekarnika, pizzy (mojego) swojego autorstwa poczujesz aromat wszystkich składników których użyłeś. Konsystencja i chrupkość ciasta, jest bohaterem dania a zasugerowane dodatki możesz zastąpić swymi ulubionymi. Aby zachować charakterystyczny dla mojego przepisu smak stosuj prostą zasadę "nie ilość a jakość". 

Zanim jednak zdecydujesz się zostać kreatorem, spróbuj mojej wersji...

Składniki dla 2 porcji

Ciasto:
250g mąki

125ml ciepłej wody

2-4g drożdży

1,5 małej łyżeczki cukru

1,5 małej łyżeczki soli

15ml oliwy

Dodatki:

3 małe pomidory

kulka mozzarelli

kilka listków bazylii

łyżka oliwy

kilka listków oregano

łyżka tartego parmezanu

szczypta soli

szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Na wstępie przygotuj składniki podane powyżej. Posiadanie wszystkiego "pod ręką" bardzo ułatwia sprawne i czyste działanie! Przygodę z pizzą zacznij od ciasta. Do dużej miski włóż drożdże, a następnie zalej je ciepłą wodą i dodaj: cukier, sól oraz oliwę.

Po wymieszaniu wsyp mąkę i zagniataj ciasto zgodnie z instrukcją w moim filmie. Zarobioną masę przykrywamy i odstawiamy na "leżakowanie" na ok. 30min. Kolejnym etapem jest oczywiście formowanie ciasta. 

Wszystko robimy ręcznie, nie używając wałka! Ułożoną na blasze z pergaminem wyłóż sugerowanymi dodatkami, w kolejności: pomidor, biała mozzarella. Do rozgrzanego na maxa (250 stopni) piekarnika włóż swój twór na 12 minut. 

Po upływie wyznaczonego czasu, wyjmij pizzę i wbij na nią 2 jajka i wrzuć do "pieca" na max 5 min! Całość udekoruj tartym parmezanem, listkami bazylii, oliwą oraz pieprzem.

Darek Kuźniak

P.S. Efektami swej pracy, zdjęciami czy też wątpliwościami możesz dzielić się ze mną za pomocą mojego Fanpage na Facebooku

Czekam tam na Ciebie!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy